Vi spiller i utlandet for 7 milliarder

Mens norske myndigheter gjør det de kan for å svartmale utenlandske spillselskaper, satser stadig flere nordmenn pengene sine på dem. Ett av de største selskapene har registrert over 100 000 norske kunder.

Unibet-oddsen på engelske ligakamper settes av Stephen (vil ikke oppgi etternavnet), mens norske Lasse Jensen (t.h.) tar seg av friidrett. Sikkerhetssjef Lennart Ehlinger og kommunikasjonsdirektørInga Lundberg tror det er et tidsspørsmål før private bookmakere er på plass i Norden.

I en moderne kontorbygning i London-bydelen Wimbledon — langt fra det lysskye og halvkriminelle bildet som er blitt forsøkt tegnet av dem - holder en av Norsk Tippings største konkurrenter til. I et åpent kontorlandskap, som ved første øyekast kunne vært en bank, et forsikringsselskap eller en avisredaksjon, jobber 175 medarbeidere fra 35 land med å forvalte over hundre tusen veddemål om dagen.- Det er ikke slik at vi sitter i en mørk kjeller og folk må banke på døren for å komme inn, sier sikkerhetssjef Lennart Ehlinger og kommunikasjonsdirektør Inga Lundberg i Unibet.Norge og resten av Skandinavia er ett av det svenskeide selskapets største markeder. Nesten 60 prosent av den årlige omsetningen på nesten én milliard kroner kommer fra nordiske spillere. Foreløpig er det imidlertid få fra Norge som har våget seg inn i lokalene. Hverken norske politikere, embetsmenn eller ansatte fra Lotteritilsynet har avlagt dem en visitt. - Det er et skremmende bilde det som enkelte forsøker å tegne av oss; at vi er cowboyer som driver fra et kontor i et skummelt strøk i London. Hadde flere sett virksomheten fra innsiden, ville de fått øynene opp for hvordan spillselskapene driver, mener webredaktøren for selskapets norske side, Kjell Hanssen.

Ulovlige.

Men det er én vesentlig ting som skiller virksomheten deres fra det som for eksempel foregår i banklokalet rett over gaten i Wimbledon. Det de gjør hadde vært ulovlig å drive med i Norge. Men ikke bare er det forbudt å gjøre jobben her i landet, det er også ulovlig å selge og markedsføre produktet deres på norsk jord. - Men om noen år tror jeg at jeg kan gjøre denne jobben også i Norge, sier oddssetter Lasse Jensen, opprinnelig fra Larvik. I over seks år har han arbeidet i Unibet, med å sette odds på friidrettskonkurranser, vintersport og sandvolleyballkamper.Sikkerhetssjef Lennart Ehlinger tror tiden jobber for Lasse Jensen og spillselskapene, og at det bare er et tidsspørsmål før de blir mer synlige i Norden. Inga Lundberg sammenligner det med TV-monopolets fall, og hennes råd til de nordiske myndighetene er å hoppe på båten før det blir for sent. Svenskene beveger seg mot et lisenssystem, det samme gjør man i Danmark.- Utviklingen og spillkundene selv kommer til å drive dette fremover, mener Lundberg. Nasjonale rettsavgjørelser som forsvarer spillmonopolet, samt ulike tiltak som pengeoverføringsforbud, betraktes bare som små midlertidige hinder.

Omstridte.

Mens bookmakerne venter på at grensene skal åpnes, må de tåle kraftige skyts fra motpartene. Baasland-saken, biskopsønnen som skal ha spilt bort 60 millioner kroner, satte på nytt de utenlandske spillselskapene i et grelt lys- Vi ble sjokkert over det vi leste om den saken. Vi kjenner oss ikke igjen i arbeidsmetodene som kom frem, sier Lennart Ehlinger.- Men også hos dere er vel de som taper mest de beste kundene?- De er gode kunder så lenge de taper det de har råd til å tape.- Har dere spillere som har tapt 60 millioner kroner? - Det finnes store tapere og det finne store vinnere, men jeg kan ikke si nøyaktig hvor store de største tapene har vært. Vi kjenner oss uansett ikke igjen i de enorme beløpene som det ble operert med i den saken.- Men bonuser gir dere?- Ja, men vi har aldri praktisert enorme bonuser til enkeltspillere. Derimot gir vi for eksempel startbonuser. Setter man inn 1000 kroner, så får man 1000 kr i bonus å spille for. Det er det samme som butikker skulle tilby to varer for prisen av én.

Krim-arena.

Denne varen - gambling - er imidlertid også blitt knyttet til aktiviteter som spillselskapene ikke ønsker å bli forbundet med, som en arena for blant annet hvitvasking av penger. Og Lennart Ehlinger bekrefter at slike saker - om enn få - dukker opp fra tid til annen. - Men det er en myte at gambling og hvitvasking er nært knyttet til hverandre. I og med at all aktivitet loggføres, er det upraktisk å bruke spillselskapene for å hvitvaske penger, mener Ehlinger. Selskapets varslingssystem er også rettet inn mot forsøk på vinne penger på avtalt spill.- Hver uke går det rykter, men i løpet av de siste ti årene har det bare vært fire-fem kamper der det i ettertid er blitt slått fast at kampen var avtaltOgså i det store flertallet av kamper, der alt går riktig for seg, tar selskapet høyde for at de ikke skal al gå på store tap. Selv lørdagens landskamp mellom Skottland og Norge hadde en maksgrense på innsatsen på 50 000 kroner.- Vi kan ikke risikere for mye på enkeltkamper, sier Inga Lundberg.- For dette er egentlig en kamp mellom dere og spillerne? - Det er det. Spillerne vil gjerne bevise at de kan mer enn de som setter oddsen

Sats penger på hva som skjer nå! Unibet har også etablert såkalt "live betting", der veddemålene og oddsen varierer etter hvert som kampen skrider frem. Her er det Christian og Andy - Unibet ønsker at bare fornavnene brukes - som kontinuerlig setter nye odds på en tenniskamp fra Kremlin Cup i Moskva.
Kjell Hanssen driver Unibets norske webside og er stolt av jobben. Han og Inga Lundberg og Lennart Ehlinger registrerer daglig flere titall nye kunder fra Norge.
De private bookmakerne - her representert med Inga Lundberg og Lennart Ehlinger i Unibet - er lei av det halvkriminelle bildet som norske myndigheter tegner av dem. Virksomheten drives i alle fall ikke fra noen mørk spillebule i London, men fra et åpent kontorlandskap i et forretningsbygg i Wimbledon.