«Supersneglen» kan bli hageeiernes nye mareritt

Den hatede iberiaskogsneglen - kalt mordersneglen - parer seg med andre sneglearter.

Forskere har nå funnet ut at den beryktede iberiasneglen kan parre seg med de «vanlige» skogssneglene.

Les også:

Ikke nok med at mordersneglen allerede skaper problemer for norske bønder og hageeiere:

Kan formere seg

Ny forskning viser nå at den beryktede iberiasneglen, mordersneglen, etter all sannsynlighet har mulighet til å pare seg med de vanlige skogssneglene — og få avkom som kan formere seg videre, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter i dag.

— Vi har lenge mistenkt at den spanske skogssneglen - mordersneglen som den heter på folkemunne - og den svarte skogssneglen og den røde skogssneglen parer seg med hverandre. For å få dette bekreftet brukte vi to genetiske metoder: dna-teknikk og analyse av fettsyrer, sier professor i biologi ved Universitetet i Bergen, Christoffer Schander, til Dagens Nyheter.

Og resultatene er dyster lesning: Det er funnet ut at avkommene til kryssparringene fint overlever, og kan formere seg videre.

Blir ikke spist ... foreløpig

For bønder er dette dramatisk: Den spanske mordersneglen er et mareritt å ha med å gjøre, da den spiser opp alt den kommer over og formerer seg i et rasende tempo. Men den har ikke trivdes i det nordiske kulden, og at den nå begynner å pare seg med den «vanlige» sneglen, vil mest sannsynlig føre til at den blir mer vant til vårt klima.

Et lite lyspunkt: Iberia-sneglen er ikke god mat for andre aktører i naturen, men forskerne har ikke funnet ut om krysningen blir bedre likt. Om så er tilfelle, trenger ikke den nye «supersneglen» bety katastrofe - den vil rett og slett bli mer spist av andre.

Det er også uklart om immunforsvaret til den nye sneglen er svakere enn hos iberiasneglen.