Norge

Norsk IS-gissel reiste i kaotisk krigsområde

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) reiste tilsynelatende alene da han ble tatt til fange i Syria i slutten av januar. Han var på vei gjennom områder som var preget av harde kamper.

Ifølge tall fra FN har rundt 40.000 mennesker mistet livet i området der Ole Johan Grimsgaard-Ofstad forsvant siden borgerkrigen startet.
  • Ntb

— Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Dette er tilsynelatende den siste kjente kommunikasjonen han hadde med omverdenen før han ble kidnappet i det krigsherjede landet.

- Ekstremt uoversiktlig

Eksperter kan fortelle at det var en kaotisk situasjon med harde kamper i Idlib-provinsen på tidspunktet da 48-åringen skal ha blitt tatt til fange. Og det hadde det vært lenge.

— Situasjonen var ekstremt uoversiktlig, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til Dagsavisen.

Ifølge avisen hadde Bashar al-Assads regime fortsatt kontroll over provinshovedstaden Idlib, men den ble angrepet fra alle kanter.

I mars i år falt byen i hendene på opprørsgrupper, deriblant Nusrafronten, al-Qaidas syriske avlegger.

- Tok stor risiko

Klassekampen beskriver området Grimsgaard-Ofstad befant seg i som et av de farligste i Syria. Mellom 18. og 24. januar bevegde han seg mellom en grensepost på den tyrkiske grensen til Syria, via landsbyen Binnish, til Idlib, ifølge nordmannens oppdateringer i sosiale medier.

Frilansjournalisten og dokumentaristen Pål Refsdal, som selv ble tatt til fange av Taliban i 2009, oppholdt seg i Syria i mai og juni i år. Han sier til Klassekampen at Grimsgaard-Ofstad tok stor risiko ved å reise på egen hånd.

— I Idlib-provinsen er det flere grupper som opererer, også kriminelle, og jeg tipper at det var kriminelle som først tok Grimsgaard-Ofstad til fange, sier Refsdal.

Farlig område

Refsdal allierte seg med en gruppering tilknyttet Nusrafronten for å skaffe seg beskyttelse.

— Grimsgaard-Ofstad reiste på egen hånd. Jeg mener at jeg tok lite risiko. Det ligger en beskyttelse i å være sammen med en gruppe som Nusrafronten.

Norske myndigheter har indikasjoner på at det norske gisselet har vært holdt fanget hos flere opprørsgrupper i Syria, men føler seg sikre på at det nå er Den islamske staten (IS) som har kontroll på ham.

Ifølge tall fra FN har rundt 40.000 mennesker mistet livet i området der Grimsgaard-Ofstad forsvant siden borgerkrigen startet.

Les også

  1. Derfor driver IS med bortføring

  2. Slik foregår gisselforhandlingen med terrorgruppene

  3. Daniel satt 13 måneder i IS-fangenskap: Så ble han kjøpt fri av familie og venner