Norge

NRKs Nina Owing fjernes fra Anundsens video

NRK-ledelsen krevde tirsdag at Justisdepartementet fjerner et klipp fra Dagsrevyen i Anders Anundsens informasjonsvideo.

NRKs Nina Owing er en av nyhetankrene i TV som frivillig eller ufrivillig er med i videoen som justisminister Anders Anundsen har laget.
  • Ntb

Departementet fikk et klart og tydelig nei til å bruke arkivmaterialet, men brukte det likevel, opplyser nyhetsredaktør i NRK Per Arne Kalbakk til Dagbladet.

Kommunikasjonsavdelingen i departementet skal ha forklart at de ville bruke innslaget internt.

— Men uansett formål hadde svaret blitt nei av den entydige grunnen av NRK aldri tillater ekstern bruk av våre nyhetsankere av hensyn til vår integritet. Allikevel har altså departementet valgt å bruke dette klippet, sier Kalbakk.

Les også

Anundsen angrer ikke på videoen

Beklaget

Justisdepartementet beklaget tirsdag bruken av Dagsrevy-innslaget med nyhetsanker Nina Owing. Klippet ble deretter fjernet fra justisminister Anders Anundsens (Frp) video. Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet kaller det en glipp.

De øvrige innslagene er det ikke i juridisk strid om, men Kalbakk reagerer likevel på måten NRKs materiale er benyttet på.

— Reglene er tøyd langt og på en måte som vi ikke forutså. Nå skal vi presisere i egne regler at NRK-materiale ikke skal brukes i politiske budskap - slik det allerede står at klipp ikke skal brukes i kommersiell reklame, sier Kalbakk.

Dette mener Aftenposten:

Les også

«Anders Anundsen må være alene om å ikke se denne videoen som en del av valgkampen»

Justisdepartementet opplyser til NTB at de ikke har fått andre reaksjoner på bruk av medieklipp og -innslag.

Hør podcasten Aftenpodden diskutere Anundsen-videoen her.

Les også

  1. Politiforbundet kjenner seg ikke igjen i skrytevideoen

  2. Ville trolig vært forbudt politisk reklame om den var vist på TV

  3. – Alvorlig misbruk av underordnede tjenestemenn

  4. Statsministeren må svare i Stortinget om film