Norge

SV frykter at ny fraværsgrense vil ramme elever som sliter

 • Ingvild Fjelltveit

Det var et SV-styrt kunnskapsdepartement som i 2009 fjernet skolenes mulighet til å sette et tak for hvor mye fravær elever kan ha. Nå innfører den borgerlige regjeringen en nasjonal fraværsgrense på ti prosent. Stein Bjørge

 • Det finnes mange årsaker til at elever ikke møter opp på skolen. Å sette en nasjonal fraværsgrense tar ikke hensyn til dette, mener SV.

Regjeringen innfører fra skoleåret 2016/2017 en nasjonal fraværsgrense på ti prosent for elever i videregående skole. Det innebærer at elever som har mer enn ti prosent fravær i et fag ikke får halvårskarakter eller standpunktkarakter i faget.

— Å sette en nasjonal grense sender et uheldig signal. For det første sier man jo i realiteten at opp til ti prosent skulk er greit. For det andre blir dette en form for blind regel, som ikke ser på hvorfor elevene ikke er på skolen, sier Torgeir Knag Fylkesnes, utdanningspolitisk talsmann i SV.

Les også: Innfører nasjonal fraværsgrense på ti prosent

I 2009 fjernet daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) de videregående skolenes mulighet til å sette en fraværsgrense.

— Vi mener at man bør se på årsakene til at elever har fravær før man begynner å sanksjonere mot det. Jeg har inntrykk av at kunnskapministeren er opptatt av å være strengest i klassen, og setter en grense som kan få store konsekvenser for dem som allerede sliter med å fullføre skolegangen, sier Knag Fylkesnes.

Også Elevorganisasjonen er kritiske til en nasjonsal fraværsgrense.

Bekymret for kosekvensene

Torgeir Knag Fylkesnes, utdanningspolitisk talsmann i SV.

Knag Fylkesnes er ikke motstander av en veiledende fraværsgrense, men frykter at en fastsatt prosentandel for hvor mye fravær man kan ha, vil gjøre at det ikke skal tas individuelle hensyn.— Det er svært mange og sammensatte årsaker til at elever er borte, og i disse situasjonene må det utvises skjønn for å vurdere om elevene likevel kan få en karakter i et fag. Det verste som kan skje er at dette fører til at enda flere ikke fullfører videregående skole, sier Knag Fylkesenes.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isakens (H) frykter imidlertid ikke at strengere krav vil gjøre at færre fullfører skolegangen.

– Det at man har en klar og tydelig forventing til elevene, mener vi kan bidra til å få frafallet ned. Men det betyr ikke at vi kan slutte med andre tiltak, sier han.

 1. Les også

  Innfører nasjonal fraværsgrense på ti prosent

 2. Les også

  Nei til fraværsgrense!

 3. Les også

  Skulk er ikke greit!

 4. Les også

  - Norske elever er bortskjemte

Relevante artikler

 1. NORGE

  Flere rektorer kritiske til Regjeringens nye fraværsgrense, men fraværet går ned

 2. POLITIKK

  Bedre karakterer og betydelig lavere fravær etter at fraværsgrensen ble innført

 3. NORGE

  Sjekk om det har vært nedgang i fraværet på din videregående skole

 4. POLITIKK

  Likevel enighet om fraværsgrense i skolen

 5. SID

  Fraværsgrense på ungdomsskolen: «Å gå på skolen er ikke bare en rett, men også en plikt»

 6. POLITIKK

  Krever at Støre vraker omstridt fraværsgrense