Grisebonden erkjenner straffskyld

STOKKE (Aftenposten.no): De første dyrene døde i fjor høst. Så gikk alt skeis, har gårdbrukeren forklart i avhør.

Mannskaper fra nødslaktetjenesten tømte grisefjøset natt til torsdag.

Det er ikke aktuelt å be tingretten om å varetektsfengsle mannen som hadde ansvaret for grisefjøset der 400-500 slaktegris ble funnet døde tirsdag kveld.

Noen av kadavrene var gått i oppløsning slik at det er vanskelig å komme frem til et eksakt antall, men trolig dreier det seg om ca 430 dyr.

De utsultede dyrene hadde også begynt å spise av alt døde griser.

Et fåtall griser var fortsatt i live da Mattilsynet tok seg inn på gården i Stokke, men de var så avmagret og dehydrert at de måtte avlives på stedet.

Les også

Har skyflet døde griser ut av låven i hele kveld

— Vi har avhørt mannen i dag. Han erkjenner straffskyld for vanskjødsel. I tillegg til at dette er en alvorlig dyretragedie, er det også en menneskelig tragedie, sier lensmann Merete Torp Nilsen i Stokke til Aftenposten.no.

- Ble tipset

Det var en leverandør av smågris som tirsdag ettermiddag varslet Mattilsynets nasjonale tipstelefon om at noe var ruskende galt på gården.

Han skulle levere et nytt lass, men skjønte at ikke alt var som det skulle være i grisefjøset- Tipset var så alvorlig at Mattilsynet valgte å aksjonere samme kveld.

- Flere avhør

Lensmannen vil ikke gå inn på hva grisebonden har forklart om hvorfor han sluttet å gi grisene mat og vann:

— De første dyrene skal ha dødd i månedsskiftet november/ desember. Så gikk stadig mer galt i driften, sier Torp Nilsen.

Lensmannen kan ikke si om saken vil bli avsluttet med en bot eller en straffesak.

IMG_9925-3FlgMH1c5G.jpg