Norge

Kon-tiki 2 avbryter ekspedisjonen - mannskapet venter på bli berget

Mannskapet på de to balsaflåtene som utgjør Kon-tiki 2 har besluttet å avbryte ekspedisjonen etter 114 døgn til sjøs, og venter nå på hjelp av skip i området.

En av flåtene under seilasen fra Påskeøya tilbake til fastlandet.
  • Ntb
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
En av flåtene under seilasen fra Påskeøya tilbake til fastlandet.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

SISTE: Ekspedisjonen melder nå på Twitter at mannskapet på den ene av de to flåtene, «Rahiti Tane», er i trygghet ombord på skipet «Hokuetsu Ushaka».

Mannskapet på den ene av de to flåtene i ekspedisjonen, «Tupac Yapanqui», rapporterer at et fly fra Chiles marine har passert over dem mens de gjør seg klare til å gå fra borde.

— Det er ingen nødsituasjon, men de ville antageligvis ikke klart å seile til land, sier ekspedisjonens talsmann, Håkon Wium Lie, til Aftenposten.

Mannskapet har radiokontakt med et skip, «Hokuetsu Ushaka», som kan komme til unnsetning, skriver ekspedisjonen på sin hjemmeside.

Tidligere torsdag ga ekspedisjonen beskjed om at man avbryter videre seilas tilbake fra Påskeøya til fastlandet.

— Vi har langt på vei bevist at det var mulig i førhistorisk tid ikke bare å seile fra fastlandet og ut til øyene i Stillehavet, men også å returnere, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff i en pressemelding.

I Thor Heyerdahls ånd la mannskap og to balsaflåter 7. november 2015 ut fra Lima på ferd mot Påskeøya.

Etter 43 døgn på havet ankom flåtene øya, og i begynnelsen av januar startet de hjemturen.

900 nautiske mil fra land

— Vindene og strømmene har vært ustabile og «ikke etter boka». I et normalår burde vi ha nådd Sør-Amerika nå i mars. I stedet er vi fortsatt over 900 nautiske mil fra land, og værutsiktene gjør at vi ser at det ville være svært tidkrevende å komme til land, sier Higraff.

Ekspedisjonen hadde som formål å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya, og tilbake igjen, for første gang i moderne historie.

Underveis på ferden har forskerne ombord på flåtene samlet inn data som kan gi informasjon om klimaendringer, økosystemendringer og forurensing.