Norge

Bellona mener Fremskrittspartiet somler med klimateknologi

Sirin Engen, fagansvarlig for karbonfangst (CCS) i Bellona, mener Fremskrittspartiet har satt viktige prosesser på is siden de overtok Olje- og energidepartementet.
  • Fremskrittspartiet ønsker ikke å legge mye penger i klimateknologi, mener Bellona.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Byrådet i Oslo har satt seg som mål å kutte 60 prosent av dagens klimagassutslipp innen 2020. For å få det til er de avhengig av at staten velger Klemetsrud, der Oslo brenner søppel til fjernvarme, som pilotprosjekt for karbonfangst.

  • Er avhengig av et prosjekt som neppe blir ferdig i tide: Byrådet kommer trolig ikke til å nå klimamålet innen 2020
    Som Aftenposten tidligere har skrevet, er det svært lite sannsynlig at et slikt anlegg er på plass innen 2020. Regjeringen legger opp til at Stortinget kan ta en beslutning høsten 2018. Leverandørene som skal bygge anlegget sier det vil ta minst tre til tre og et halvt år.

Venter på beslutning fra regjeringen

Bellona mener Fremskrittspartiet trenerer saken.

— Min forståelse er at den sittende regjeringen ikke har lyst til å investere i CCS. Helt siden de overtok regjeringskontorene har de lagt prosesser på is, utsatt beslutninger og det har vært lange perioder hvor de ikke har jobbet med det i det hele tatt. Fremskrittspartiet, som styrer Olje- og energidepartementet, ønsker ikke å legge mye penger i klimateknologi, sier Sirin Engen i Bellona.

- Faller på egen urimelighet

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) deler ikke Bellonas syn på saken.

— Det er et utspill som faller på egen urimelighet. Arbeidet med fullskala karbonfangst og lagring ble lagt på is av den forrige regjeringen, sier Lien til Aftenposten.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp), her på Sleipner-plattformen i Nordsjøen der Statoil i dag pumper CO2 ned i havbunnen.

— Vi har jobbet målrettet fra dag én med en prosess som har hatt som mål å bringe frem et beslutningsgrunnlag for et eventuelt fullskala karbonfangstanlegg i Norge.- Problemet med den forrige regjeringens karbonfangst var ikke antall champagnekorker som spratt i taket, men at man ikke målrettet dette som en stor og krevende industriell prosess, og bygget det sten på sten slik vi har gjort.

Mener han varslet i 2013 at karbonfangst ikke er klart til 2020

Lien sier selv at han har sagt at 2020-ambisjonen vil være krevende siden 2013.

— Dette er store industrielle prosjekter som det må jobbes grundig med. Vi har aldri lagt skjul på at det vil bli krevende.

- Tror du det er mulig å få til?

— Jeg vil ikke nå utelukke at det er mulig. Vi har sagt siden i fjor vår at det vil kun være mulig å legge frem et tilstrekkelig godt grunnlag til at en investeringsbeslutning kan tas høsten 2018, og det står vi fast ved.

— Om det vil være mulig å bygge ut på to år, vil tiden vise.

- Hva er årsaken til at det tar så lang tid?

— Dette er et meget stort og komplisert prosjekt som det jobbes godt med, både i industrien, hos norske myndigheter og Gassnova.


Vil du lese mer om teknologien byrådet håper å få på plass på Klemetsrud?