Trond Giske mister plassen i Aps sentralstyre

Rigmor Aasrud overtar etter Trond Giske som Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson. Samtidig mister Giske plassen i Aps sentralstyre.

SISTE: I 22-tiden onsdag opplyser kommunikasjonssjefen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe at tidligere nestleder Trond Giske fortsatt er sykemeldt og at det er ikke avklart om han blir sittende i partiets sentralstyre, melder NRK.

Trond Giske ble Aps finanspolitiske talsperson etter valget i fjor høst, men stilte i kjølvannet av varslingssakene om ham denne posisjonen til rådighet.

Ap bekrefter overfor NTB at Giske mistet sitt verv i sentralstyret da han gikk av som nestleder 7. januar. Det var Dagens Næringsliv som først meldte at Giske nå er ute av sentralstyret.

På spørsmål fra NTB om hvem som erstatter Giske i sentralstyret, svarer Ap at det er landsmøtet som velger medlemmer til sentralstyret.

Onsdag ble det også klart at Giske fra begynnelsen av denne uken er sykmeldt i to nye uker. Det opplyser hans rådgiver Bård Flaarønning til Dagbladet. Giske ble først sykmeldt fredag 22. desember.

Giske trakk seg etter at det hadde kommet flere varsler til partiet om upassende oppførsel fra ham overfor flere kvinner.

Aps stortingsgruppe har nå besluttet at Giske blir medlem av familie- og kulturfraksjonen.

– Dyktig politiker

Partiet har også bestemt at tidligere statsråd Rigmor Aasrud fra Oppland blir leder av Aps finansfraksjon på Stortinget og finanspolitisk talsperson.

– Aasrud er en erfaren og dyktig politiker som vil lede Arbeiderpartiets finansarbeid på en god måte, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Aasrud var fornyings-, administrasjons- og kirkeminister i Stoltenberg II-regjeringen og har ledet Aps kommunalfraksjon siden høsten 2017.

Marianne Marthinsen måtte mot sin vilje gi fra seg vervet som finanspolitisk talsperson til Giske etter Aps katastrofevalg i fjor høst. Kort tid etter sluttet flere sentrale Ap-rådgivere på Stortinget.

Mange rokeringer

Giske-saken utløser en rekke rokeringer i stortingsgruppen til landets største parti.

Ny leder for kommunal- og forvaltningsfraksjonen blir Eirik Sivertsen fra Nordland. Han ledet Aps transportfraksjon fra 2015 til 2017 og satt før det i kommunalfraksjonen.

– Sivertsen har bred politisk erfaring og vil gi kommunalfraksjonen ny bredde, sier Støre.

Stortingsgruppa har også utnevnt Masud Gharahkhani fra Buskerud til ny innvandringspolitisk talsperson. Han har bakgrunn fra lokalpolitikk i Drammen.

– Gharahkhani er en politiker med innsikt og erfaring som vil markere Arbeiderpartiets verdier og politikk på dette området, sier Støre.

Samtidig går Svein Roald Hansen fra Østfold fra arbeid- og sosialfraksjonen til finansfraksjonen, Eigil Knutsen fra Hordaland går fra finansfraksjonen til arbeids- og sosialfraksjonen, Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag går fra kommunal- og forvaltningsfraksjonen til utdannings- og forskningsfraksjonen, og Jette Christensen fra Hordaland går fra utdannings- og forskningsfraksjonen til utenriksfraksjonen.