Norge

Håper at gratis kartdata vil brukes av norske «Petter Smart-er»

HØNEFOSS (Aftenposten): Fredag vil mange IT-hjerter glede seg. Kartdata som til nå har kostet flesk, blir helt gratis å bruke.

 • Arild Færaas

I vår bestemte den rødgrønne regjeringen seg for at mer detaljerte kart og kartdata skulle gjøres gratis tilgjengelig for folket.

Statens kartverk får rundt ti millioner kroner i år for å dekke inn de tapte inntektene.

Fra og med i dag vil hvermannsen få mulighet til å laste ned blant annet kartutsnitt, oversikt over veier, nøyaktige grenser og digitale terrengmodeller. Tidligere i år ble rundt én million stedsnavn frigitt.

For folk flest vil trolig muligheten til å laste ned kart i størrelsesordenen 50:000 til 1, være blant de mest praktiske. Det vil si at kart du nå må betale for, kan du selv laste ned gratis og printe ut.

Men for IT-nerder mener kartverket at dette vil være en gullgruve.

— Jeg ser blant annet for meg at noen kan lage en app hvor man ikke bare ser hvor det er kortest å kjøre bil, men også hvor du bruker minst bensin. Med de frigitte dataene kan man for eksempel koble sammen informasjon om høydeforskjeller på veiene med avstander, bruker Kristian Kihle som et eksempel.

Veier med minst risiko

Kihle har ansvar for å formidle og selge kart og kartdata i Kartverket.

— Alle som vil, kan logge seg inn og laste ned informasjonen. Og noe av det jeg synes er mest spennende er kombinasjonen med veidataene fra Statens vegvesen som også frigis. Man kan også koble dataene slik at man kan finne ut hvilke veier som er minst ulykkesbelastet for eksempel, sier Kihle.

Slik lages kart. Her er Jan-Ole Johansen i sving. Grunnen til at bildet på skjermen er litt uklart, er fordi det er tilpasset 3D-brillene som kartkonstruktøren har på seg. Foto: Arild Færaas

— Men det mest spennende som vil skje er det vi ikke vet noe om. Vi håper å skape innovasjon og verdiskaping, legger formidlingsdirektør Tomas Martin Holtan til.

Tegner kart med 3D-briller

På Hønefoss jobber mellom 60-70 ansatte med å lage kartene du bruker når du skal finne frem i skog og hei. Jan-Ole Johansen sitter foran to skjermer med 3D-briller og noe som ligner på en joystick. Johansen tegner opp kart i en rasende fart.

Han ser på ferske flyfoto, og basert på disse fotoene tegner han opp streker som blant annet viser hvor tregrensene går, hvor det er veier og hvor det er vann. I et kartblad som er 24 ganger 24 kilometer bruker han mellom én og to måneder på å bli ferdig - i urbane strøk tar det gjerne lengre tid. Men Johansen forteller at også i øde strek må han endre på kartene sammenlignet med tidligere.

- Skoggrensen og isbreer endrer seg blant annet.

Etter at han er ferdig, går det foreløpige kartet videre til et annet kontor som sammenligner med det nye kartet med eldre kart og legger på mer informasjon som for eksempel stedsnavn. Til slutt fargelegges kartet og det blir slik du er vant med å se det.

Vil frigi enda mer data

Kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup sier hun er glad for at de har fått penger fra regjeringen som gjør at de kan frigi dataene.

— Vi ønsker jo at kartene våre skal bli brukt. Og når det blir gratis, kan det brukes av enda flere.

Les også

Har fått 3600 tips om mangler i kartene

Selv om det blir et frislipp nå, vil det stadig være mye data som koster penger, blant annet de mest detaljerte kartene. — Vi vil gjerne at enda mer skal bli gratis, men vi er avhengig av inntektene. Da er det et politisk spørsmål om det er brukerne eller staten som skal betale.

Kartverket regner med at dataene som slippes løs nå, vil føre til et behov for 20 til 25 millioner ekstra kroner hvert eneste år for å dekke inntektstapet som gratisslippet fører med seg.

Lag ditt eget tredimensjonalt kart

Statens kartverk har hyret inn IT-designselskapet Bengler som holder til i Oslo for å lage brukervennlige løsninger basert på de frigitte dataene.

Gründer og designer Even Westvang forteller at det er i hovedsak to ting de har utviklet, og som vil bli gratis å bruke.

— VI har laget en nettside der du kan lage en tredimensjonal modell av et hvilket som helst utsnitt av det norske landskapet. Har du en 3D-printer, kan du skrive den ut selv, eller du kan få et selskap i USA til å kjøre den ut i farger for deg.

For eksempel kan du få en 3D-print av området rundt hytta di om det skulle være et behov.

— I tillegg har vi laget et verktøysett som kompetente IT-folk kan bruke for å komme i gang med de frigitte datasettene, sier Westvang.

Westvang sier også at det er åpen kildekode på alt som de lager, det vil si at datakyndige folk kan omprogrammere verktøyene som de vil.

— Andre enn de som til nå har vært i den tradisjonelle bransjen kan bruke dataene, siden prisen blir null. Det jeg håper konsekvensene skal bli, er at nordmenn skal få tilgang til bedre kart og tjenester.

Les også

Klager over kostbare kart

Bengler har også knyttet sammen de nye kartdataene med data knyttet til grunnkretsnivå, som blant annet kommer fra skattelistene og Statistisk sentralbyrå. Firmaet har blant annet laget en 3D-figur som viser Oslo med inntektsnivå som en faktor. Jo høyere inntekt, jo «høyere i terrenget» rager området.— Aker Brygge og Nordstrand er hver for seg en mur mot Oslofjorden, mens hele Sentrum og Groruddalen blir en lav dal, sier Westvang.

 1. Les også

  Statens kartverk føler seg misbrukt av Kartselskapet

 2. Les også

  Alle skal få veiadresse innen 2015

Even Westvang og Simen Svale Skogsrud viser frem en nettbasert tjeneste der man kan bestille 3D print av kartutsnitt. Foto: Morten Uglum

Nå er det mulig å lage en tredimensjonal modell av hvilket som helst utsnitt av det norske landskapet. Foto: Morten Uglum

Relevante artikler

 1. REISE
  Publisert:

  Oppdag nærområdet: Syv apper som gjør det enkelt å finne nye turmål

 2. VITEN
  Publisert:

  Slik kan det se ut hvis havet stiger langs norskekysten

 3. NORGE
  Publisert:

  Vi våkner opp til et nytt norgeskart i 2020. Det betyr 110 millioner digitale endringer.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han er opphengt i Strava og treningstech: – Av og til får jeg følelsen av at «Pokker, nå må jeg skru av!».

 5. OSLO
  Publisert:

  - Byrådet svikter de fattige barna i Oslo vest

 6. OSLO
  Publisert:

  Dette betyr løftene om det nye Oslo