Sør- og Østlandet får en deilig smak av vår

Dagene fremover vil gi folk på Sørlandet og Østlandet en skikkelig vårfølelse, mens resten av landet må forberede seg både på mye nedbør og vind.

Hestehoven blomstrer utenfor Langkaia i Oslo. Og mer vår skal det bli!

Allerede før helgen kan temperaturene østafjells komme opp i tosifrede varmegrader og lange perioder med sol. Spesielt gjelder dette på Østlandet og mot Sørlandet.

– Det er ventet flere dager med ganske høye temperaturer, torsdag opp mot 15 grader enkelte steder, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han nøler ikke med å utrope Sør-Norge til værvinneren opp mot helgen og frem til mandag, men sier at det også vil kunne komme en del vind enkelte steder, så selv om temperaturene vil være høye, kan opplevd temperatur være mindre på grunn av vinden.

Kompisene Bjørn Mosgaard Johansen (TV) og Arne Børre Børresen nyter sol og utepils på Naustet pub i den hittil varmeste vårdagen i Oslo.

Noe kjøligere

– Lørdag og søndag vil det bli noe kjøligere enn torsdag og fredag. Det vil fortsatt være gode temperaturer, men ikke fullt så varmt som før helgen. Fredag kveld kan det også kom litt nedbør østafjells, noe som gir litt regn, men ikke de store mengdene, sier han.

I begynnelsen av neste uke vil det bli noe kjøligere igjen og også noe nedbør, men fra midten av uken blir det igjen varmere i Sør-Norge. Noen steder på indre strøk kan man likevel fortsatt oppleve nattefrost.

På Vestlandet må man imidlertid vente på vårfølelsen noen uker til. Her er det nemlig for det meste snakk om mye nedbør i dagene fremover.

– Vestlandet vil få en veldig nedbørsrik periode, det er vel nærmest snakk om typisk høstvær, sier Fagerlid. På utsatte plasser kan det komme flere titall millimeter med nedbør, hovedsakelig i lavlandet.

Les også

Rekordvarm februar i fem fylker

Trønder-vind

I Midt-Norge ventes det ikke fullt så mye nedbør, men her kommer det istedenfor mye vind.

– Spesielt vindfullt blir det på lørdag ettermiddag og kveld, hvor det blåser opp til storm. Det vil ellers være en overskyet værtype, sier meteorologen.

I Nord-Norge vil det på lavlandet hovedsakelig være mildt og plussgrader, mens det i kortere perioder, spesielt om natten, går over i minusgrader. Det kaldeste været kommer i Finnmark, som også vil oppleve endel vind og noe nedbør.

Fremover til uken vil også indre og høyereliggende strøk i store deler av landet kunne få en del nedbør i form av snø, så vinteren har foreløpig ingen planer om å slippe taket fullt og helt.