Norge

Vi vil bruke mindre på årets julegaver

Mens vi i fjor planla å bruke 5825 kroner hver på julegaver, planlegger vi i år i snitt å bruke 5082 kroner på det samme. Det er en nedgang på nesten 13 prosent.

Norske forbrukere hevder de skal bruke betydelig mindre på julegaver i år enn i fjor. - Mange har nok nådd et metningspunkt, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea. Foto: Solum, Stian Lysberg

 • Eirik H. Winsnes
  Eirik H. Winsnes
  Utviklingsredaktør

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for Nordea. Her sammenlignes det hva norske forbrukere planla å bruke på julegaver i fjor mot hva de planlegger å bruke i år.

— Vi påvirkes av det som står i avisene og det tegnes nå et mer negativt økonomisk bilde, blant annet med utviklingen i boligprisene, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Les også: Kraftig fall i salget av etiske julegaver

Metningspunkt

Hun tror også at mange nordmenns økonomi er blitt så god at mange kontinuerlig kjøper det de trenger, fremfor å ønske seg det samme i forbindelse med jul.

— Mange har nok nådd et slags metningspunkt for ting vi skal ha hjemme. Vi har de tingene allerede og julegavene finner derfor andre former, sier Warloe.

Norske forbrukere oppgir imidlertid at de vil bruke litt mer i år enn i fjor på mat, pynt, klær og julearrangementer.

— Dette er kanskje et uttrykk for at det i økende grad finnes en erkjennelse av at det er det å være sammen som er det viktigste og som vi holder fast ved, sier Warloe.

Oddrun Sandnes. Foto: Eirik H. Winsnes

— Skeier alltid ut- Jeg tenker jeg skal holde et nivå, men det skeier alltid ut og blir mer enn jeg hadde tenkt, sier Oddrun Sandnes.

Hun er på julehandel i Karl Johans gate og vil som de andre Aftenposten har snakket med ikke la litt mer blandede økonomiske prognoser påvirke julebudsjettet.

— Jeg har brukt omtrent det samme de siste årene og jeg kommer til å bruke det samme igjen, sier en annen julehandler, Nina Veiseth.

Nina Veiseth. Foto: Eirik H. Winsnes

Begge sier imidlertid de har alt de trenger og derfor ikke har noen spesielle gaveønsker for julen. Det som står høyest i kurs er opplevelser og nyttige bruksgjenstander.

Sjelden nedgang i fjor

Tall fra Virke viste i fjor en nedgang i julehandelen for første gang siden 1988. Dette tallet representerer imidlertid kun omsetningen i detaljhandelen og fanger dermed ikke opp kjøpte opplevelser og reiser.

Tall fra Statistisk sentralbyrå i november viste en markert nedgang i varekonsumet, men økning i tjenestekonsumet. Norske forbrukere bruker også stadig mer penger i utlandet.

— Vi kan derfor ikke vurdere julehandelen kun ut ifra varehandelen, vi bør også tenke på at tjenestekonsumet øker, sier Warloe.

 1. Les også

  Forfallet lurer i bakgrunnen

 2. Les også

  - Folk har sluttet å stjele epler

 3. Les også

  Reisen til rikdommen

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV
  Publisert:

  Nye tall: Foreldre og besteforeldre har aldri brukt så mye penger på julegaver som de gjør i år

 2. NORGE
  Publisert:

  Familier med dårlig råd kutter på julegaver

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Folk over 60 julehandlet oftere i fysiske butikker enn før pandemien

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Økende netthandel, men dette kjøper vi helst i butikk

 5. FORELDRELIV
  Publisert:

  Familien Johnsen drar heller til USA enn å bruke masse penger på norsk jul hjemme

 6. FORELDRELIV
  Publisert:

  Tre ting du må passe på når du kjøper julegaver