Norge

Høytid for kos

  • Are Møster Ottesen
    Are Møster Ottesen
    Journalist
1312montasje-7iJedtpEvd.jpg
  • Kosen er nordmenns egen versjon av høytidsstund, sier Kjetil Rolness.

Sosiologen har beskrevet nordmenns hang til kos i flere ulike sammenhenger. Blant annet i boken Med smak skal hjemmet bygges.

— Jeg, som har vært opptatt av kos som estetikk, vet at det ypperste man kan si når man kommer hjem til folk er «å, så koselig dere har fått det!». For den norske folkesjelen finnes det ingen hedersbetegnelse som henger høyere enn det.

Men kos knytter seg ikke bare til hva vi omgir oss med fysisk, men også til følelser, stemninger og hvordan vi har samvær med andre.

— Kosen skaper et mikrokosmos. En privat verden av ro, individualitet og harmoni. Nordmenn som koser seg utgjør faktisk verdens mest stillferdige og minst organiserte motstandsbevegelse. De gjør motstand mot den moderne verdens kulde, kynisme, fremmedgjøring og fragmentering, sier Rolness.

Ironigenerasjonen kan si hva den vil – kosen er både en viktig og seriøs sak for oss nordmenn. Den er det ypperste fenomen for norsk avkobling. Og det viktigste elementet i denne kosen er varme og trygghet – den skal gi en følelse av avslapning.

Forsker i hygge

Det samme skal den danske hyggen. Jeppe Trolle Linnet er forsker i forbruksstudier ved Syddansk Universitet og Danmarks eneste hyggeforsker.

— Hygge består av mange elementer, men først og fremst er det en opplevelse, en stemning som oppstår i situasjoner der vi ikke blir utfordret av arbeidsoppgaver eller av mennesker som skal vurdere oss. Vi skal kunne senke skuldrene og slappe av, sier Linnet. - Det er typisk nordisk å knytte opplevelsen av kos eller hygge til det hjemlige og til familielivet – noe som står i kontrast til det livet vi lever i det offentlige rom.

- Men er norsk kos det samme som dansk hygge?

— Nordmenn bruker begge begreper, både kos og hygge. Jeg mener å se at kos rommer noe mer intimt og innadvendt enn hygge. Dansk hygge ligner nok mer på det norske kos, mener hyggeforskeren.

I Danmark er hygge et nasjonalsymbol som knytter seg til vissheten om at man er et land som ikke fyller så mye på verdenskartet, forteller Linnet.

— Den nasjonale selvforståelsen henger sammen med å være hyggelig, og vi dyrker det som er smått og lite.

- Kan hvem som helst hygge seg med hverandre?

— Hva folk putter inn i hyggebegrepet avhenger av hvem de er, hvilken sosial klasse de tilhører. Dypest sett er det det miljøet man føler seg hjemme i som man kan føle å ha det hyggelig i. Noe som kan virke overfladisk og kaldt for én, er for andre en normal og hyggelig ting. Det kan være alt fra hvordan de fysiske omgivelsene ser ut, til hva man spiser, drikker eller samtaler om.

Lite kos i arkitektur

Kjetil Rolness mener at nordmenn er avhengig av å være sammen med folk de er fortrolig med for å kose seg.

— Vi må kunne tørre å være oss selv, å kaste masken. Dessuten må omgivelsene ikke være for flotte eller stilige. Det skal være noe uformelt og smålåtent over kosen.

Nå man skal kose seg er det altså ikke med overdådig og dyr mat, heller ikke i upersonlige, stilrene miljøer. Ifølge Kjetil Rolness er arkitekter en gruppe som ikke aner hva kos er. At de som utdanner seg til å innrede boliger for folk fjerner seg fra den viktigste verdien nordmenn har, er både tragisk og komisk, mener han. Samtidig forklarer det en del av motstanden til moderne arkitektur.

— Det verste man kan si om et norsk hjem er at det er ukoselig eller upersonlig. Hvis alt skal være stilig og gjennomført, forsvinner kosen. Det vanlige er at vi fyller husene våre med ting, gjerne uformelige lodne ting som ødelegger de rene linjene, men gjør det hjemmekoselig. Og til jul, når vi skal råkose oss, da slipper vi alle hemninger. Selv arkitekter smugkoser seg nok litt i julen, mener Rolness, - da er det mer akseptert at det ikke er så nøye med estetikken.

- Kan folk som kommer utenfra forstå hva kos og hygge er for oss?

— Å skjønne hva det egentlig handler om, kan være vanskelig, sier Rolness. - Kosen er som et omvendt kjøleskap, varm inni og kald utenpå. Vi føler det blir mindre koselig når det kommer fremmedfolk, da blir vi litt utrygge og keitete. Sånn sett kan kosen fungere som en mur mot andre. Det er en bivirkning som ofte ikke erkjennes.


07052008150226-ozsDj5S8ir.jpg

Jan Thomas Mørch Husby Driver Jan Thomas Studio

-Jeg bruker ofte uttrykket "å kose seg". Jeg kan si til Christopher, samboeren min, at i kveld synes jeg vi skal kose oss, eller nå må vi ha en kosestund. Siden vi jobber sammen og jobber mye, må vi ta oss tid til bare å kose oss også. Mange vil forbinde kos med å proppe seg med godterier, vin eller mat, men jeg har aldri skjønt at man kan kose seg med noe som får negative konsekvenser. Å tømme den ene vinflasken etter den andre for eksempel, det ville jeg aldri kalle koselig. Jeg koser meg når jeg har stille tid med familien. Livet mitt er fylt av å være ute og møte mennesker, så når jeg, Christopher og hunden vår Kennedy bare er hjemme, koser jeg meg med stor K. Folk sier ofte at de skal ut og kose seg på fredagskvelden. Det er ikke min greie. Jeg hadde verdens fineste mor, og alltid når jeg dro hjem til henne i Skien, da koste jeg meg. Det var et tilfluktssted hvor jeg kunne komme med håret rett til værs, gå i joggebukser, og vi mimret og spiste kjøttkaker. Jeg synes også det er fint bare å gå hjemme i pyjamas og vaske gulvene. I slike situasjoner når alt er usminket og ekte, og jeg kan senke skuldrene – da koser jeg meg alltid. Som i sommer da vi var på hytte med utedo i Hurdal. Det var enkelt, og det var stillhet, og det er akkurat det jeg assosierer med å ha det koselig.

22082011132118-B9XQ6KRyoz.jpg

Anne B. Ragde Forfatter

-Jeg sier ofte at jeg skal kose meg. Som når jeg tenner levende lys, setter meg ned med en bok og en kopp te eller et glass vin. Veldig ofte sier jeg til venner at nå må dere komme hit en tur, så skal vi kose oss. For eksempel når jeg har laget ferdig julesilda, da må vi kose oss litt med den. Det er sikkert noen som ser noe negativt i det, men jeg forbinder det å kose seg med ro og nærhet. Jeg hater varme, og derfor blomstrer jeg opp når høstmørket kommer. Om sommeren er det bare mas om å være ute og grille og være plikt-lykkelig. Det hater jeg. Det å være sammen med familie og venner, det koser jeg meg med. Jeg er veldig hjemmekjær. Jeg kan kose meg med å bake, lage mat eller pynte til jul. Det er de helt nære ting som betyr mest når jeg skal ha det koselig.

25052011140720-IzHdKfKL4Y.jpg

Mona Halvorsen Driver blant annet cateringselskapet Stunt Squad og nyåpnede Aye Aye Club i Oslo

-Jeg sier alldri, eller veldig sjelden at jeg skal kose meg. Det blir litt krampe synes jeg. Av og til kan jeg tenke tilbake på noe og huske at "da hadde vi det koselig", men ellers er det fjernt for meg å si noe sånt. Om jeg skal komme på noen kosefaktorer i livet mitt, må det være når jeg er ute og kjører motorsykkel og stopper i veikanten for å koke meg kaffe. Eller det kan være å ha fri sammen med mannen min. Det behøver ikke skje så mye, det er nok at vi ler av samme TV-program. Det er også fint å være ute på båten, fiske og koke torsk på primus. Ellers ser jeg jo på Facebook at folk "koser" seg veldig ofte. Jeg opplever også at vi skandinaver bruker masse penger på interiører og duppeditter som skal stå fremme og gjøre det hjemmekoselig. At folk flest er sånne kose-junkier kommer kanskje av klimaet. Selv hater jeg alt som er trygt og koselig. Jeg liker mer action.

Les også

Kunsten å være snill