Karantenenemnda: Sandberg brøt Iran-karantenen han var ilagt

Per Sandberg (Frp) brøt karantenen han var ilagt da han var i møte i Iran, konkluderer Karantenenemnda ifølge NRK.

  • vaktsjef@ntb.no

Karantenenemnda avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen. Nemnda har vurdert Sandbergs møter i Iran 30. oktober og 20. november i år, etter at han tidligere i år gikk av som fiskeriminister.

Nå har de konkludert med at Per Sandberg brøt karantenen da han hadde flere møter med representanter for myndigheter og næringslivet i Iran da han var i landet i oktober.

– Karantenenemnda har kommet til at du har brutt vedtaket om karantene du ble ilagt 20. september 2018. Du pålegges å avstå fra slike aktiviteter i den resterende tiden av karantenen. Du pålegges også å avstå fra slike aktiviteter i perioden med saksforbud, innen feltene saksforbudet gjelder for, heter det i avgjørelsen, som er stilet til Per Sandberg.

Sandberg gikk av som statsråd 13. august med seks måneders karantene. Det betyr at han får full lønn, 682.508 kroner, frem til 13. februar i godtgjørelse for ikke å drive næringsvirksomhet.

Nemnda understreker i brevet at dersom Sandberg deltar i nye møter eller seminar eller lignende i karantenetiden, eller involverer seg i saker som omfattes av saksforbudet i den perioden saksforbudet gjelder, vil det kunne være aktuelt å ilegge ham et overtredelsesgebyr.

Sandberg kan innen tre uker be Karantenenemnda om en ny vurdering av saken.

Tur til Iran

Per Sandberg gikk av 13. august i år av som fiskeriminister og Frp-nestleder. Bakteppet var avsløringer om at Sandberg mot PSTs råd hadde tatt med tjenestetelefonen på en privat reise til Iran uten å varsle Statsministerens kontor om reisen. Han tok også med telefonen på en jobbreise til Kina i mai.

Sandberg mente avgangen ikke skyldes mobilbruken, men hvordan mediene og andre politikere jaget og «misbrukte» forholdet til hans nye kjæreste norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

NTB har torsdag ettermiddag bedt om en kommentar fra Per Sandberg, men ikke lyktes.