Norge

Karantenenemnda: Sandberg brøt Iran-karantenen han var ilagt

Per Sandberg (Frp) brøt karantenen han var ilagt da han var i møte i Iran, konkluderer Karantenenemnda ifølge NRK.

  • vaktsjef@ntb.no

Karantenenemnda avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen. Nemnda har vurdert Sandbergs møter i Iran 30. oktober og 20. november i år, etter at han tidligere i år gikk av som fiskeriminister.

Nå har de konkludert med at Per Sandberg brøt karantenen da han hadde flere møter med representanter for myndigheter og næringslivet i Iran da han var i landet i oktober.

– Karantenenemnda har kommet til at du har brutt vedtaket om karantene du ble ilagt 20. september 2018. Du pålegges å avstå fra slike aktiviteter i den resterende tiden av karantenen. Du pålegges også å avstå fra slike aktiviteter i perioden med saksforbud, innen feltene saksforbudet gjelder for, heter det i avgjørelsen, som er stilet til Per Sandberg.

  • Her kan du lese hele brevet fra Karantenenemnda

Sandberg gikk av som statsråd 13. august med seks måneders karantene. Det betyr at han får full lønn, 682.508 kroner, frem til 13. februar i godtgjørelse for ikke å drive næringsvirksomhet.

Nemnda understreker i brevet at dersom Sandberg deltar i nye møter eller seminar eller lignende i karantenetiden, eller involverer seg i saker som omfattes av saksforbudet i den perioden saksforbudet gjelder, vil det kunne være aktuelt å ilegge ham et overtredelsesgebyr.

Sandberg kan innen tre uker be Karantenenemnda om en ny vurdering av saken.

Tur til Iran

Per Sandberg gikk av 13. august i år av som fiskeriminister og Frp-nestleder. Bakteppet var avsløringer om at Sandberg mot PSTs råd hadde tatt med tjenestetelefonen på en privat reise til Iran uten å varsle Statsministerens kontor om reisen. Han tok også med telefonen på en jobbreise til Kina i mai.

Sandberg mente avgangen ikke skyldes mobilbruken, men hvordan mediene og andre politikere jaget og «misbrukte» forholdet til hans nye kjæreste norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

NTB har torsdag ettermiddag bedt om en kommentar fra Per Sandberg, men ikke lyktes.

Les mer om

  1. Stortinget
  2. Iran
  3. Per Sandberg