Waras samboer langet ut på Facebook. Nå er hun selv siktet.

– Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tillegg til all terroren vi utsettes for. Det skrev Tor Mikkel Waras samboer på sin egen Facebook-side for fire dager siden.

Politiet rykket ut til huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) da en søppelkasse på stedet hadde smeltet 17. januar. Waras samboer har flere ganger kommentert hendelsene på Facebook.

Laila Anita Bertheussen har den siste måneden rettet sterk kritikk mot flere personer på sin Facebook-side.

Kort tid etter at brannen hun nå er mistenkt for å ha startet, ble kjent, kritiserte hun politiet for å ikke ta hendelsen på alvor.

«Sorry, jeg var alene hjemme og lå og sov da jeg ble vekket at politi (tror jeg) med beskjed om at bilen brant og jeg fikk ikke gå ut og se. Hvor stor må en bilbrann være for å være mer enn «ikke rare brannen», skrev Bertheussen på Facebook 11. mars.

Torsdag ettermiddag ble justisministerens samboer siktet for å ha gjort noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at det er det. Siktelsen gjelder brannen i en bil utenfor familiens bolig natt til 10. mars.

– Hun er meget bestemt på at politiet er på et blindspor, sa hennes forsvarer John Christian Elden torsdag kveld.

Han opplyser til Aftenposten at Bertheussen ønsker å belyse sin uskyld i saken.

Etter at Bertheussen var ferdig med avhør hos PST torsdag kveld, er en rekke Facebook-innlegg fra Bertheussens konto blitt fjernet eller lukket.

Kritiserte støtteerklæring

I det samme Facebook-innlegget kritiserte Bertheussen Venstre-leder Trine Skei Grande for måten hun har håndtert saken på.

«Kjære Trine Skei Grande takk for omtanke men hvor var/er du når denne grenseløs kunstneriske ytringsfriheten gruset personvern og retten til privatlivets fred?», skrev hun i innlegget.

Anmeldte teater

Den siktede samboeren anmeldte i desember Black Box Teater til politiet for å ha filmet og vist huset hun deler med justisministeren i forestillingen Ways of Seeing.

Regissør Pia Maria Roll, som står bak stykket, har flere ganger fått gjennomgå på Bertheussens Facebook-side.

5. mars beskyldte Bertheussen henne for å være en løgner og hevdet at det er teaterstykket som er årsaken til at samboerparet flere ganger har opplevd ubehagelige situasjoner:

«Dagen før hadde vi vært på VEGA SCENE og atter hørt på Pia Maria Roll Jessens evinnelige løgner. Vega er scenen som satte opp «Ways of seeing» den 26. februar vel vitende om alt vi har vært utsatt for pga. denne oppsetningen som først gikk på Black Box Teater i november i fjor.»

Flere tilfeller de siste månedene

De siste tre månedene har det skjedd flere hendelser på justisminister Tor Mikkel Waras eiendom. Fem av disse er kjent for offentligheten.

Waras samboer er ikke siktet for noe i tilknytning til andre hendelser enn brannen natt til 10. mars.

  • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen.
  • Klokken 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
  • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet.
  • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen.
  • Klokken 01.41 natt til søndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket. Det er denne hendelsen Laila Anita Bertheussen, justisministerens samboer, er siktet for.