Norge

Molde får nytt sykehus

Det nye sykehuset skal ligge på Opdøl ved Molde. Tidligere Kristiansund-ordfører varsler omkamp.

  • Eivind Nicolai Lauritsen

Etter en lang og bitter strid er avgjørelsen tatt. Det nye, felles sykehuset for Nordmøre og Romsdal blir liggende i Molde.

Bakgrunn:

Les også

Derfor krangler de om sykehus

Det betyr at det blir lengre vei til både fødestuer og røntgenmaskiner for befolkningen i Kristiansund og omegn.

Høie: — Dette har vært en krevende prosess

Så langt har Molde vunnet to av tre runder om sykehuset. Både styret i Helse Møre og Romsdal og styret i Helse Midt-Norge har kommet frem til at det nye sykehuset skal ligge i fylkehovedstaden.

Helseminister Bent Høie (Høyre) har tatt rådene deres på alvor, og sier nå at sykehuset skal ligge i Molde. Han legger stor vekt på at han har tillit til beslutningsgrunnlaget til styrene har vært fullstendig og godt.

— Dette har vært en lang og svært krevende prosess over mange år, og jeg har stor forståelse for at spørsmålet om tomtevalg engasjerer og vekker mange følelser i befolkningen. Jeg er glad for at vi nå får landet tomtevalget, slik at vi i dag har kommet et skritt nærmere målet om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal. Det er viktig for å gi fylkets pasienter best mulig pasientbehandling i fremtiden, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

På pressekonferansen sa Høie at det var et valg mellom to svært gode alternativ, og ikke et valg mellom «pest og kolera».

Varsler omkamp: - Dette er en kamp om liv og død

I Nordmøre skaper avgjørelsen sterke reaksjoner.

Daginn Ripnes (H) varsler å ta avgjørelsen til Helseministeren til retten.

— Mange tror dette var siste ord, men det er det ikke. Nå skal saken prøves rettslig, det er brudd på foretaks- og forvaltningsloven, sier tidligere ordfører i Kristiansund, Dagfinn Ripnes (H) til NRK.Både han og hans meningsfeller har tidligere varslet at de ville gå rettens vei dersom Høie valgte å legge det nye sykehuset til Molde.

Dette er ikke partipolitikk. Dette er en kamp om liv og død. Jeg kan ikke fatte at en slik uverdig prosess krones med seier, sier Ripnes.

Helseminister Bent Høie vil ikke kommentere en eventuell rettssak.

– Det må han svare for selv, jeg mener vi har en god beslutning tatt på et godt grunnlag, sier han til NRK.

Smøla kan få to og en halv times reisetid ved akutt-tilfeller

— Dette er en trist dag, både for oss og for demokratiet, sier Roger Osen (Ap), ordfører i Smøla kommune til Aftenposten.

De 2180 menneskene som bor på øykommunen Smøla er de som rammes hardest av helseministerens beslutning.

— Vi risikerer å få to og en halv times reisetid for å få livreddende hjelp i akutt-tilfeller, sier ordføreren. Dette er en time lengre enn tidligere.

Han er svært skuffet over at Høie har valgt å ta beslutningen i dag, og mener at alle ville vært best tjent med at helseministeren utsatte sitt valg til senere. Han kaller prosessen både forhastet og uryddig.

Molde-ordfører: - Forferdelig vinner-taper-situasjon

Skuffelsen og sinnet som preger mange av hans naboer virker som de går dypt inn på ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde.

— Dette er blitt en forferdelig vinner-taper-situasjon. Vi vinner på bekostning av en nabo. Nå er vi avhengig er å kunne reetablere et godt samarbeid, sier Dahl til Dagens Medisin.

Det er ventet at det nye sykehuset i Molde skal koste fem milliarder kroner, og ordføreren håper nå at kommunene kan samarbeide om å skape et sykehus som er så godt som mulig for alle.

En bitter strid

Kampen mellom Molde og Kristiansund har vart i over ti år, men har spisset seg til i løpet av den siste tiden. Det har versert anklager om både utpresning, manipulering, lovbrudd og korrupsjon, mye av det knyttet til denuventede avgangen til administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal den 4. desember.

Bent Høie må forklare seg foran kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, etter anklager om at han vært for tungt involvert i sykehusstriden.

— Jeg deler styret i Helse Midt-Norge sitt syn når det i sitt vedtak legger vekt på fordelene ved å lokalisere det nye sykehuset nær det største fagmiljøet, sier Høie.

Departementet vektlegger også at det gir kortest reisetid for flest mennesker i helseregionen. Han vil likevel betrygge både innbyggerne i Kristiansund om at de ikke mister hele tilbudet sitt.

— Det er viktig at det planlegges for et godt poliklinisk tilbud i Kristiansund og en forsvarlig akuttberedskap, slik at vi ivaretar de innbyggerne som får lengst reisevei til sykehus. Ålesund sykehus skal fortsatt være hovedsykehuset i Helse Møre og Romsdal, sier helseministeren på pressekonferansen.

Aftenposten har ikke lyktes å komme i kontakt med Per Kristian Øyen, ordfører i Kristiansund.

Les også

  1. Sykehusvedtak får etterspill

  2. Krever at Høie kartlegger om menneskerettighetene blir ivaretatt

Helseministeren har avgjort at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skal ligge i Molde.