Norge

Torsdag morgen var strømprisen seks ganger så høy i Oslo som i Bergen

Kuldebølgen gir høye strømpriser landet rundt, men bergenserne slipper billigere unna enn folk i hovedstaden.

STORE VARIASJONER: Når kulden setter inn er det østlendingene som får merke det største prishoppet.
  • Paul André Sommerfeldt

Når strømprisen var på sitt høyeste mellom klokken åtte og ni torsdag morgen lå den i Oslo på 255 Euro/MWh (Megawatt pr. time) ifølge prisstatistikken på energibørsen NorPool.

Det skriver Bergens Tidende.

Dette tilsvarer en spotpris på hele 245 øre pr. kilowatt time. Spotpris eller markedskraftpris, er den prisen alle leverandører må betale for strømmen når de kjøper strøm.

Til sammenligning er prisen kun 42 Euro/MWh i Bergen i samme tidsrom. Det tilsvarer rundt 40 øre/kWh.

Altså er det snakk om en seksdobling av prisen i Oslo i morgentimene torsdag sammenlignet med Bergen.

Begrenset strømnett

Markedsanalytiker Kristina Lysen hos BKK sier de store variasjonene mellom øst og vest henger sammen med rikelig lokal kraftproduksjon og kapasiteten på strømnettet.

– Dette kommer av begrensninger i strømnettet mellom Bergen og Oslo og at vi ikke får eksportert så mye strøm som det faktisk er kapasitet til. Kort sagt har man mye mer produksjonskapasitet enn det man får eksportert ut fra Bergen, sier Lysen.

At strømprisen er lavere i Bergen og resten av Sør-Norge henger også sammen med høy vindkraftproduksjon og kraftimport fra Tyskland.

– Tysk fornybarproduksjon har dempet prisene i Sør-Norge så langt denne uken og kommer forbrukerne til gode, sier analytikeren.

FØLGER MED: Markedsanalytiker Kristina Lysen sier produksjonskapasiteten er større enn det man får eksportert ut fra Bergen.

Godt rustet i vest

Bergen og Vestlandet er generelt godt rustet til å takle lange kuldeperioder på grunn av den høye kraftproduksjonen.

Ifølge værprognosene skal kulden ligge som et teppe over Bergen i minst en uke til.

Det er likevel ingen grunn til å frykte noen store konsekvenser for strømforsyningen, selv om strømprisen vil være noe høyere enn normalt.

– I vårt område har vi dobbelt så mye produksjon som forbruk. Vi har mye vann i magasinene, og når våren kommer og snøsmeltingen begynner forventer vi at prisene reduserer seg, sier Lysen.

Les mer om

  1. Bergen
  2. Kraftproduksjon
  3. Fornybar energi
  4. Forbruker
  5. Oslo