Norge

Facebook snudde - og slettet netthetser

Tirsdag kveld slettet Facebook hele profilen til mannen som la ut en truende melding til debatant. - Det ble gjort en feil, innrømmer Facebook.

fbny2-g9fp3uvaA8.jpg

 • Thomas Olsen
  Journalist

19-år gamle Muniba Ahmad ble utskjelt og truet på en åpen Facebook-profil etter å ha skrevet innlegget Hvorfor jeg er mer norsk enn Hege Storhaug i Aftenposten i forrige uke.

Mandag politianmeldte hun truslene om at hun skal halshugges hvis hun ikke kommer seg ut av Norge. Det var politiet selv som ba henne anmelde Facebook-kommentaren der hun blir truet på livet.

Men Facebook var ikke enige i politiet vurdering til å begynne med. En rekke personer rapporterte inn profilen og meldingen til nettgiganten. Facebooks hjelpeteam vurderte først at melingen ikke brøt med nettsamfunnet regler.

"Vi har gjennomgått innholdet du rapporterer for skildringer av voldshandlinger. Vi mener at det ikke bryter med Nettsamfunnets standarder", var svaret.

Flere klaget på avslaget

Men tirsdag kveld, etter at Aftenposten kontaktet Facebook og publiserte saken om truslene mot Ahmads, ble hele profilen til mannen bak innlegget slettet.

Snuoperasjonen kom også etter at mange som hadde rapportert inn saken, nektet å godta Facebooks vurdering — og klaget saken inn igjen.

- Jeg anket avgjørelsen mandag, og fikk medhold i går, forteller en av "hatangiverne".

Han meldte fra om saken fredag i forrige uke og fikk først svaret at dette ikke var brudd på Facebooks standarder. Mannen klaget, og fikk beskjed om at innholdet er fjernet tirsdag kveld.

Andre rapportører fikk til svar at "Brukerkontoen som publiserte dette, er ikke lenger på Facebook, så vi kan ikke kontrollere om dette er et brudd på standardene våre. Hvis brukerkontoen gjenopprettes, kan dette innlegget vises igjen. Hvis dette skjer, ber vi deg rapportere det på nytt."

— Ja, jeg fikk en melding om at de fjernet den. Etter jeg fikk den forrige beskjeden om at de ikke fant noe feil med innlegget, sendte jeg feedback til Facebook om at screenshots av deres svar og beskjed om at Facebook synes drapstrusler, kvinnehat og rasisme er helt okei på nettstedet, skriver en kvinne som engasjerte seg i saken.

Facebook: Vi gjorde en feil

Facebook beklager onsdag at meldingen fikk passere i første omgang.

- Det må ha vært gjort en feil fra Facebooks side. Profilen er nå tatt bort da den spredte et veldig hatefullt budskap. Vi er veldig taknemmelige for alle som har gjort oss oppmerksomme på dette, opplyser Facebooks presseansvarlige i Skandinavia, Mandarva Stenborg i en e-post til Aftenposten onsdag.

Opplever hets og hat

— Uansett, tusen takk for at noen bruker sin makt og stemme til noe fint - skulle ønske flere gjorde det, sier en av de som fikk bekreftet at Facebook selv grep inn,. Kvinnen ønsker med dette å sørke for at Muniba Ahmad orker og tør å ytre seg.

Les Ahmads innlegg

Les også

Hvorfor jeg er mer norsk enn Hege Storhaug

19 åringen er en av få unge kvinner med invandrerbakgrunn som har deltatt aktivt i den offentlige debatten — tross en en forutsigbar strøm av hets og hatmeldinger fra ulike kanter.

11024954_10152568687741890_399507477_o-vSad6xLgz5.jpg

— Det finnes mye hat på nettet, og mange kvier seg fra å delta i debatten på grunn av nettrollene, forteller Ahmad til Aftenposten.Hun har også fått andre, mindre alvorlige meldinger etter avisinnlegget. Men kun denne ene konkrete trusselen, som Oslo-politiet nå etterforsker.

Vil ha svar om tiltak mot hijab-het

Venstres stortingspolitiker Abid Raja reagerer når han leser hva kvinnelige, muslimske debattanter må gjennomgå nå når de ytrer seg i Norge.

- Moniba er en jente Norge bør være stolt av. Hun står for fellesskapsverdier. Det er et sykdomstegn med nasjonen vår at jenter med hijab stadig forraktes og ikke aksepteres fullt ut av store deler av befolkningen, sier Raja, som vil ta saken videre.

— Jeg vil utfordre likestillingsministeren Solveig Horne (Frp) om hva hun har tenkt å gjøre for å fremme likestillingen til norske kvinner med hijab, at de ikke hånes og sjikaneres.

Onsdag ba han barne-,likestillings- og inkluderingsministeren redegjøre for tiltak som redusere omfanget av hets mot muslimske kvinner for deres valg om å brukehijab.

— Jeg frykter mange unge muslimske kvinner vilkvie seg for å si sin mening når de risikerer å utsettes for en slik hets som idette tilfellet, og det samtidig viser seg å være svært vanskelig å få demfjernet. Det offentlige rom må være et sted der alle kan ytre seg uten fryktfor eget liv, skriver Raja til statsråden.

Les også:

 1. Les også

  Slik får vi en anstendig debatt

 2. Les også

  - Så lenge vi står sammen, kan de ikke true alle til taushet

 3. Les også

  Dette synes Facebook er ok: «Din satans Koran-virusinfiserte Allah-heks»

Les mer om

 1. Netthets

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Det finnes bare én Lars Tore Østtveit. Likevel fant han 21 falske navnebrødre på Facebook.

 2. NORGE
  Publisert:

  Klaget på falsk navnebror titalls ganger. Hver gang svarte Facebook at det ikke var brudd på reglene.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Ytringsfrihetsekspert fikk Facebook-kritisk tekst sensurert av Facebook

 4. SPORT
  Publisert:

  Håndballandslagene misbrukt i svindelforsøk på Facebook

 5. KULTUR
  Publisert:

  Dette vil kvinnene som legger deg til på Facebook

 6. KULTUR
  Publisert:

  Erna Solberg fikk takkebrev fra Facebook – Espen Goffeng ble permanent utestengt