Norge

Ukjent motiv for drapet på Håvard Pedersen (18) i Vadsø

En 18-åring ble lørdag kveld knivstukket og drept utenfor Coop i Vadsø sentrum.

17-åringen som er siktet for drapet på en 18-åring i Vadsø lørdag kveld, kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015.

 • og NTB
 • Anders Veberg
  Journalist
 • Ingrid Brekke
  Journalist

En 18-åring ble drept i dagligvareforretningen Coop Extra i Vadsø sentrum sent lørdag. Kort tid etterpå ble en 17-åring pågrepet og siktet.

Det var 18 år gamle Håvard Pedersen fra Vadsø som ble drept med kniv i byen lørdag kveld. Politiet opplyser i en pressemelding at bistandsadvokaten til de pårørende er Edel Hennie Olsen.

Den siktede 17-åringen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015. Han er afghaner og har midlertidig opphold, opplyste påtaleansvarlig Ylva Helene Kvikstad på en pressekonferanse i Vadsø kl. 18.

Politiet har så langt ikke noe motiv for drapet. – Vi etterforsker saken bredt og utelukker ingenting. Det vil være en stor del av etterforskningen og det videre arbeidet å finne ut akkurat hvorfor dette skjedde, sa etterforskningsleder Steffen Andreassen ifølge NTB.

17-åringen er overført til Vadsø fengsel og skal fremstilles for varetektsfengsling mandag eller tirsdag.

Vidar Zahl Arntzen er forsvarer for den siktede 17-åringen. Han har hatt et kort møte med sin klient i dag.

– Det var mest en kontaktetablering og en orientering om hva som skjer. Han var ikke i form til noe mer. Det er alt jeg kan si nå, sier Arntzen til Aftenposten.

Politiet har snakket med en rekke vitner. De oppfordrer også flere som eventuelt kan ha sett noe til å melde seg.

«Knivlignende gjenstand»

Våpenet oppgis å være en knivlignende gjenstand. Politiet vil hverken bekrefte eller avkrefte om det er beslaglagt.

Politiet har også ransaket den tiltaltes bolig. De vet så langt ikke om den drepte 18-åringen og den siktede 17-åringen kjente hverandre. At 18-åringen var et tilfeldig offer utelukkes ikke.

– Vi tar hensyn til den siktedes psykiske tilstand, og vi vil be om en judisiell observasjon, sa påtaleansvarlig Kvikstad.

17-åringen er ikke tidligere straffedømt, men har vært i kontakt med politiet to ganger tidligere. Årsaken skal være plagsom oppførsel den siste måneden.

Følges opp av kriseteam

Den avdøde 18-åringen jobbet i Coop-butikken.

– Våre tanker går nå først og fremst til avdødes familie, og de som er berørt av tragedien. De ansatte ved butikken blir nå fulgt opp av Coop Finnmark og kommunens kriseteam, sier Jan-Ivar Alsén, administrerende direktør i Coop Finnmark til TV2.

Politiet ble varslet om knivstikkingen klokken 21.55, og både politi, ambulanse og brann rykket ut.

Politiet satte inn alle tilgjengelige ressurser, inkludert et helikopter, i søket etter gjerningspersonen.

Godt likt i lokalsamfunnet

Rådmann Jens Betsi i Vadsø kommune sier den unge mannen som ble drept var godt likt av lokalsamfunnet, som kommunen jobber med å ivareta.

– Dette har utløst reaksjoner blant ungdom i byen, og vi har opprettet et kriseteam og etablert et samlingssted på Scandic hotell hvor det er voksne personer og helsepersonell til stede for å ta seg av ungdommen, sier rådmann Jens Betsi i Vadsø kommune til

Han opplyser at de pårørende er varslet, og også at de blir tatt hånd om.

På sosiale medier varsler flere utesteder i Vadsø at de holder stengt natt til søndag på grunn av hendelsen.

Les mer om

 1. Drap
 2. Finnmark
 3. Vadsø
 4. Krim