Norge

Skoleferien starter med sol og varme østafjells

Bildet ble tatt på Tjuvholmen 31. mai. Nå blir det over 20 grader på land i Oslo og Akershus, og badetemperaturen tar seg opp igjen.

Den siste uken i juni slår til med knallvær. Det varer trolig helt inn i neste helg.

  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist

De som trodde sommerværet var «brukt opp» i de mange varme ukene i mai og første halvdel av juni, kan tro om igjen. Etter en hustrig uke med kjølig vær og regnbyger bygger nå høytrykket seg opp igjen over Storbritannia. Det gir gunstige forhold østafjells. Mandag kan det bli 30 grader i Oslo, ifølge yr.no.

På Vestlandet er det mer variabelt vær, og i Nordland, Troms og Finnmark er det ikke ventet rare sommeren i uken som kommer. Det blir temperaturer rundt ti grader.

– Det er gode sjanser for 30 grader på Østlandet i dag. Helt sikkert er det at det blir over 25, sier vakthavende meterolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meterologisk institutt.

Han sier at skydekke i natt gjorde at varmen fra i går holdt seg og ga en varm morgen for dem som var tidlig oppe.

– Hvor lenge skal det vare?

– Østafjells ser dette ut til å vedvare. Det vil variere noe, men generelt sett vil det være ordentlig sommer sørpå med temperaturer fra 20 til 30 grader denne uken. Det blir iallfall fire dager med høysommer. Langtidsprognosene indikerer også at den det blir tørrere og varmere enn normalt i starten av juli, sier Løvdahl.

For Nord-Norges del er det lite håp om bedring. Landsdelen har alt hatt det kaldere og våtere enn normalt i vår. Og høyttrykksryggen over de britiske øyer øker risikoen for lavtrykk i nord. Der er det mer nedbør i vente.

Midt-Norge og Vestlandet vil få nokså bra vær, men mer varierende enn i sør. Det beste været er det folk på Østlandet og Sørlandet som får.

Finværet er slett ikke brukt opp, det kommer tilbake til Østlandet denne uken. Mandag er det meldt opp mot 30 grader i Oslo, ifølge yr.no.

I badevannet har temperaturen sunket i dagene med kjølig vær. På Oslo kommunes nettsted for badeplasser og -temperaturer, sist målt fredag, ser det slik ut:

  • Les også: Rekordmange dager med over 25 grader

Men på badestedene i Asker og Bærum meldes det om 18 grader flere steder på Yrs oversikt, og her er temperaturen målt søndag.

Solen har «snudd»

Vi har rundet både sommersolverv 21. juni og sankthans. Det er nå pessimistene blant oss begynner å si: «Det går den gale veien.» Og: «Nå blir det mørkere tider».

Det har de jo rett i, men det tar heldigvis en stund før vi merker at solen går sørover og nedover igjen. Det er det som skjer når solen «snur»: Solens høyeste punkt, senit, blir litt lavere på himmelen for hver dag frem mot vintersolverv.

Les mer om

  1. Vær
  2. Sommer
  3. Meteorologisk institutt