Varaordføreren fra Ski tok grep. Hun fremsnakket 20 politiske konkurrenter i skrytekampanje.

Noen politikere slenger dritt. Andre lager fremsnakk-kampanje for å skryte av politiske konkurrenter.

Camilla Hille (V), varaordfører i Ski, var sliten og lei av kjeft og et miserabelt debattklima. Under et kommunestyremøte skrev hun helt spontant en fremsnakk-tekst om en politisk motstander og postet på Facebook. Statsminister Erna Solberg var nr. 20 av 20 politiske konkurrenter som fikk skryt.

– Det var bare et innfall jeg fikk! Jeg var litt demotivert etter å ha fått mye kjeft i høst. Som politiker får du kjeft, uansett hva du gjør. Men det var veldig lett, egentlig, å finne gode ting å si om disse politikerne. Og det føltes godt også!

Slik forklarer Camilla Hille (V), varaordfører i Ski, sitt lille høstprosjekt: Hun har brukt sosiale medier til å fremsnakke 20 politiker-kolleger på lokal- og riksnivå.

– En dag satt jeg på et møte i kommunestyret og hørte på flinke Tore Bernt Kristiansen fra Rødt, og så bare skrev jeg en post der jeg fremsnakket ham, og bestemte meg for å gjøre det samme ned tyve andre politikere. Vi er så gode til å kritisere og så veldig dårlige til å snakke fint om hverandre, sier Hille, som tror «prosjekt fremsnakk» har bidratt litt til bedre ytringskultur – også mellom politikere.

Den siste tiden har mange vært bekymret over debattklimaet i Norge. Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre fikk stor respons da hun forleden ønsket SV-politiker Nicholas Wilkinson (SV) god bedring da han ble rammet av slag.

Kåre Willoch (90) er nr. 12 på fremsnakk-listen med 20 politikere. Se Høyre-nestorens reaksjon på fremsnakket her:

Bare politikere fra andre partier

Både Lan Marie Berg (MDG), Knut Arild Hareide (KrF), Tonje Brenna (Ap), Tone Wilhelmsen Trøen (H), Kari Kjønås Kjos (Frp) og Høyre-nestorer som Kåre Willoch og Erna Solberg har fått skryt fra Hille, som jobber som helsepolitisk rådgiver i Venstre.

– Det skulle være politikere fra andre partier, det hadde jeg bestemt meg for, sier Hille. Hun har opplevd både at barna forteller at de har hørt andre barn snakke negativt om moren deres, og Facebook-meldinger fra folk som skriver at hun nok hadde endret standpunkt dersom hun var blitt gruppevoldtatt av innvandrere.

I dag styrer hun bevisst unna betente temaer som ulv, pelsdyrnæring og innvandring.

– Jeg fikk det bedre av å løfte andre

– Jeg var i tvil om jeg orket å være politiker videre da jeg startet denne kampanjen. Det er ganske tungt å jobbe i en sånn materie når du egentlig bare vil det beste. Jeg tenkte at «dette gidder jeg ikke, jeg har en familie, jeg har et liv». Men en positiv bieffekt var at jeg selv fikk det bedre av å løfte andre. Jeg eier meg selv litt mer. Det er godt å snakke godt om hverandre.

Nr 8 på fremsnakk-listen: Knut Arild Hareide. Kanskje han ser denne videoen en gang til etter fredagens nederlag.

Har vi kontroll på Henrik Wergelands opphav?

Lørdag kveld skrev Frps Inger Marie Ytterhorn på Facebook at hun ikke synes det er naturlig at Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam leder 17. mai-komiteen i Oslo fordi hun ikke er etnisk norsk. Hun kommenterte siden at «Hvis det er rasistisk – så ok».

Hille kommenterer:

– Er ikke dette den ultimate selvmotsigelse? Frp mener jo at innvandrere til Norge må integrere seg 100 prosent og forholde seg til norske lover og norsk kultur? Har vi egentlig kontroll på Henrik Wergelands genetiske opphav? spør hun retorisk.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam er ikke «etnisk norsk, med kronisk norsk bakgrunn», og er, ifølge Frps Inger-Marie Ytterhorn derfor ikke skikket til å lede Oslos 17. mai-komité.

Fikk skryt av Solberg, Willoch og Skei Grande

Hille forteller at det i lokalmiljøet er mye baksnakking og kritikk på Facebook-siden «Hva skjer i Ski». Hun mener besteforeldre, eller folk i 50–60-årsalderen, er de verste. Når nettdebatten er så krevende, vil ikke folk stille til valg. Mange lokalpolitikere i Ski slutter nå, sier hun. Men det er håp:

– Ungdom er egentlig ganske ålreit, sier tenåringsmoren, som sier hun daglig får heiarop fra folk, både på nærbutikken og fra norske topp-politikere:

– Trine Skei Grande skrøt av meg i sin tale på Venstres landskonferanse forleden, både statsminister Erna Solberg og Kåre Willoch har rost prosjektet, og i forrige uke ringte en Frp-er fra Enebakk kommunestyre og ville starte et lignende prosjekt. Redaktør Martin Gray i Østlandets Blad kalte også prosjektet «Et av de viktigste politiske prosjekter vi har hatt i Follo».

Tenke før man sier noe

– Dette redder ikke sosiale medier. Men jeg håper vi har satt en litt mer positiv tone i debatten, også mellom politikere. At man tenker seg om en gang før man sier noe, skaper en bedre ytringskultur. Det tror jeg at jeg har vært litt med på, sier Hille, som denne uken går for en ny periode som kommunepolitiker.

– Men da får jeg bli flinkere til å overse og ikke la det gå innpå meg, uten å bli for hardhudet. Finne beskyttelsesmekanismer. Og så må jeg begynne å fremsnakke mannen min. Han synes han får litt lite fremsnakk.