Norge

Måling: Fire av ti Høyre-velgere ønsker KrF inn i regjering

Kristelig Folkeparti får en kald skulder både fra Høyre, Venstre og Frps velgere, viser en meningsmåling for Dagbladet. Ap og Sps velgere er mer positive.

KrFs velgere ønsker heller at partiet skal inn i regjering med Ap og Sp enn med Solberg-regjeringen, viser en meningsmåling. Her er KrFs partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad på ekstraordinært fylkesårsmøte i Oslo KrF tidligere denne uken.
  • og NTB

En meningsmåling Ipsos har gjennomført for Dagbladet blant et representativt utvalg av norske velgere, viser at 42 prosent av Høyre-velgerne vil ha KrF inn i regjering. Blant Frp-velgerne er tallet 41 prosent, og bare 16 prosent av Venstres velgere vil ha partiet inn i regjering.

På den andre siden er Arbeiderpartiets og Senterpartiets velgere langt mer positive til å la KrF gå inn i regjering med Ap og Sp. 64 prosent av Aps velgere ønsker KrF inn i regjering, mens 63 prosent av Sp-velgerne støtter dette.

Avgjør retningen fredag

Fredag er det landsmøte i KrF og her bestemmer de hvilken retning de vil gå i. Partiet er splittet. Knut Arild Hareide har sagt at han vil inn i regjering med Ap og Sp, og kilder sier til Aftenposten at Hareide har varslet sin avgang, men at han ikke går av umiddelbart, dersom partiet ikke går i hans retning.

Et snaut flertall av delegatene som er valgt til landsmøtet, ønsker å forsøke å komme i regjering med dagens regjering, sammen med Høyre, Frp og Venstre.

En tredje gruppering, ledet av Hans Kristian Ropstad, taler sterkt for at partiet skal fortsette i opposisjon.

Flertall for Ap blant Krfs velgere

Valgforsker Johannes Bergh sier til avisen at han tror noe av årsaken til den lunkne mottagelsen blant de borgerlige velgerne kan ligge i at det har vært et komplisert samarbeidsklima på borgerlig side helt siden valget i 2013.

Totalt er det flest som mener KrF bør gå sammen med Ap og Sp. 30 prosent støtte dette alternativet, mens bare 17 prosent mener KrF bør gå inn i dagens regjering.

Blant KrFs velgere er det bare 18 prosent som vil inn i Solberg-regjeringen, mens 40 prosent støtter en regjering på venstrefløyen.

Det er ikke opplyst hvor mange som ble spurt i undersøkelsen.

  • Ropstad åpner for at spillereglene kan endres dagen før landsmøtet.

Les mer om

  1. KrFs skjebnevalg