Stoltenberg forsvarer NATOs «show»

NATO-sjef Jens Stoltenberg mener alliansens direktesendte styrkedemonstrasjon på Byneset utenfor Trondheim sender et viktig signal til omverdenen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk på HMDS Esbern Snare i Trondheim under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk på det danske kommandostøtteskipet HMDS Esbern Snare i Trondheim under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.
KNM Skudd raser forbi KNM Otto Sverdrup utenfor Trøndelagskysten under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.
Besetning som skyter fra KNM Otto Sverdrup utenfor Trøndelagskysten under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.
Besetning på KNM Otto Sverdrup utenfor Trøndelagskysten under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018.

Et smakløst show som gjør krig til underholdning, mener kritikere.

Det vil NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ikke være med på. Han mener den såkalte styrkedemonstrasjonen på Byneset tvert imot er et viktig bidrag til åpenhet om Trident Juncture, den store militærøvelsen som nå er i gang i Norge.

– Det er en del av det å være åpen og tilgjengelig å ha denne type dager, sier Stoltenberg til NTB.

Gjester på VIP-tribune

Hundrevis av gjester er invitert til NATOs VIP-tribune på Byneset for å overvære tirsdagens forestilling, som begynner klokken 11.55 og varer i drøyt én time.

Styrkefremvisningen er selve høydepunktet under Trident Juncture. Fra tribunen får de fremmøtte se en serie flyangrep og soldater som stormer stranden. Om lag 3.000 soldater fra flere forskjellige land skal delta, sammen med et stort antall jagerfly, helikoptre, båter og stridsvogner.

Det hele blir også direktesendt ved hjelp av en avansert flerkameraproduksjon som NRK står bak.

Vil gi innblikk

Blant dem som har uttalt seg kritisk om oppvisningen, er SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

– Krig er ikke show. Krig er en forferdelig tragedie. Så å drive med en slik oppvisning og ufarliggjøre krig på denne måten syns jeg er usmakelig, sier Haltbrekken til NTB.

Stoltenberg mener på sin side at det ville ha vært mer kritikkverdig ikke å vise frem militærøvelsen.

– NATO skal være en åpen og tilgjengelig organisasjon som ikke har noe å skjule, men som kan gi både gjester og ikke minst mediene og den brede offentligheten et innblikk i hva øvelsen handler om, sier Stoltenberg.

Norge har også invitert observatører til begivenheten, inkludert fra Russland, påpeker han.

Mener de militære forstår

Stoltenberg legger til at han i sitt arbeid har møtt mange mennesker som har måttet delta i krigsoperasjoner i ulike deler av verden.

– Og er det noen som vet hvor grusomt krig er, så er det de militære, sier Stoltenberg til NTB.

– De har sett det. Min opplevelse er at de militære ofte er enda mer bevisste på hvor grusomt det er med krig, enn sivile som har vært mer på avstand.

Gigantøvelse

Alt i alt deltar rundt 50.000 soldater i Trident Juncture. Militærøvelsen er den største som er gjennomført på norsk jord siden den kalde krigens slutt.

Formålet med øvelsen er å trene NATOs styrker, men også å vise resten av verden at NATO har vilje og evne til å komme ethvert medlemsland til unnsetning, forklarer Stoltenberg.

Han legger ikke skjul på at øvelsen også er ment å skremme fiender fra å angripe.

– Formålet med NATO er å bevare freden. Men for å gjøre det, må vi unngå enhver usikkerhet om NATOs evne og vilje til å forsvare ethvert NATO-land. Det er slik vi hindrer krig og konflikt, og det har NATO lyktes med i 70 år, sier Stoltenberg.

– Trident Juncture sender en beskjed til enhver mulig motstander om at NATO er der, sier han.