Norge

Strid om når ektemannen dumpet Janne Jemtland i Glomma

Eksperter fra Kripos mener det tidligste Janne Jemtlands ektemann kan ha dumpet liket i Glomma er 2. januar. Da sier den tiltalte at han hadde besøk.

Hovedetterforsker Trond Blikstad og aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås i rettssalen i Hedmarken tingrett, under rettssaken mot Janne Jemtlands drapstiltalte ektemann. Påtalemyndigheten strever med å bevise akkurat når den tiltalte ektemannen fraktet liket av kona de drøye 6 milene fra Brumunddal til Eid bro i Våler.
  • og NTB

Ektemannens telefon- og bilbruk etter at Janne Jemtland forsvant gir ingen klare svar på om når han kjørte over 100 kilometer for å kaste henne i Glomma.

De tekniske analysene politiet har sikret fra bilbruk og mobiltelefoner viser derimot at det ikke har vært kjørt lange nok distanser, eller at det var perioder uten teletrafikk registrert andre steder enn i hjemmet, som kan forklare når transporten med den døde kan ha funnet sted.

Først 2. januar ser politiet at bilen den tiltalte angivelig skal ha lånt, en Hyundai Santa Fe, skal ha tilbakelagt en distanse lang nok til å forklare den minst 120 kilometer lange turen til Eid bro og tilbake. Da var bilens eier, sammen med en kamerat som hadde bilen stående hos seg, reist til Thailand. Bilen sto ulåst igjen på gården.

Les også

Venninnen sa Janne Jemtland ville skilles

Ikke mulig

Politioverbetjent Rikard Hansen fra Kripos sa imidlertid i Hedmarken tingrett onsdag at det hverken dette døgnet, eller tidligere, var lange nok opphold i ektemannens teletrafikk ved boligen til å trekke noen konklusjon om at han skal ha kjørt så langt av sted som til Eid bro i Våler.

Helt frem til 7. januar sendte ektemannen en rekke meldinger til den drepte konas telefon.

– Med mindre han har lagt igjen telefonen hjemme og noen andre har brukt den i denne perioden, så går det ikke, sa Hansen på spørsmål fra dommer Trond Christoffersen.

Ektemannen har ikke selv gitt noen forklaring på hvorfor det i Kripos sitt tekniske materiale forekommer ganske mange kilometer hvor en sammenstilling med teledataen ikke gir noe svar. Flere av dagene, blant annet 29. desember, har 47-åringens bil kjørt over 60 kilometer, men uten at det er koblet opp til data fra telefonloggen. Telefonen hans er ikke brukt eller registrert i nettverket samtidig som bilen har tilbakelagt flere mil.

Les også

Vitne: Ble tilbudt 200.000 for å fjerne liket av Janne Jemtland

Dagen etter

Rettsmedisinere sier fysiske funn tilsier at Janne Jemtland ble lagt i vann og druknet innen tre timer etter det fatale skuddet falt før 2.30 natt til 29. desember i fjor. Obdusenten tar ikke stilling til hvor kvinnen kan ha blitt druknet, men sa tirsdag i retten at de ikke trodde hun druknet samme sted som hun ble funnet.

Ifølge ektemannens egen forklaring kjørte han til Eid bro i Våler og dumpet liket av kona dagen etter at drapet skjedde hjemme ved boligen i Brumunddal.

Han skal han ikke ha forstått at kona overlevde skuddet han sier ble utløst da hun holdt i pistolen. Han har hele tiden nektet straffskyld for drap.

Alibi

På spørsmål fra forsvareren svarte ektemannen at han hadde besøk fra en venn som sov over i huset fra 1. til 2. januar. Denne vennen har tidligere også vitnet i saken. Begge sov i første etasje i huset den aktuelle natten.

Loggene fra ektemannens telefon viste også at han tallrike ganger hadde forsøkt å ringe, sendt meldinger på Whatsapp, SMS og Snap til konas telefon i dagene hun var meldt savnet. Dette skal han gjort som et ledd i historien han fortalte de to sønnene om at moren hadde forlatt dem.

Helt frem til 7. januar, ti dager etter at hun ble drept, fortsatte ektemannen å sende henne beskjeder eller forsøkte å ringe. Fem dager senere ble han pågrepet for drapet.