Norge

Forsvaret dropper milliardkontrakt på nytt artilleri

Ingen av de 24 systemene er levert som avtalt. Norge har brukt over en halv milliard på prosjektet, og det er uklart hvor mye penger Forsvaret vil tape.

Archer-systemet er skulle erstatte 40 år gammelt artilleri. Det blir det ikke noe av. Foto: Luise Salte / Forsvaret

  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

I en pressemelding fredag ettermiddag skriver Forsvarsdepartementet at de avslutter kontrakten om artillerisystemet Archer.

Ingen levert

De 24 mobile artillerikanonene skulle etter planen være levert i 2013, men ingen er så langt levert.

Kontrakten som nå avsluttes har en verdi på rundt to milliarder kroner. Den er en del av et større samarbeidsprosjekt med Sverige som ble inngått i 2007, der målet var å øke slagkraften til de militære styrkene i begge landene gjennom felles innkjøp av nytt materiell.

Bygget på dumper-chassis

— Regjeringen har konkludert med at artillerisystemet Archer ikke vil fylle Forsvarets behov innenfor den tiden vi har tilgjengelig, derfor trekker vi oss ut av kontrakten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.

Les også

Søta bror er tom for artilleri

Acher-artilleriet, som produseres av BAE systems, skulle erstatte de drøyt 40 år gamle M109-skytsene. Det består av et kanonsystem montert på et Volvo A30-chassis, som ofte benyttes på dumpere og skogsmaskiner.

Uklart hvor mye Norge taper

— Det har vært en lang prosess mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og deres svenske motparten. Det har vært en kravliste og en tidsprogram som ikke har blitt oppfylt, selv om vi hele tiden hadde håpet at det skulle fungere, sier s pesialrådgiver Birgitte Frisch.

Dagens M109-system kan brukes frem til 2020, anslår Forsvaret. Hva som blir alternativet til Archer-systemet er foreløpig uklart.

Forsvarsdepartementet opplyser at Norge totalt har brukt 550 millioner kroner på prosjektet.

- Hva blir det økonomiske tapet for Norge på grunn av at kontrakten brytes?

— Det vet vi fremdeles ikke. Det er blir en kontraktssak. Men vi har brukt penger på utvikling sammen med svenskene, sier Frisch.

Les også

Det svenske forsvaret står helt uten eget artilleri