Tiltalt prest: - Jeg er svært ulykkelig for det som har skjedd

Den katolske presten hadde et seksuelt forhold til den 15 år gamle jenta. Da hun trodde hun skriftet, kom forholdet for dagen. Presten ble politianmeldt mot hennes vilje.

katolskekirkebergen-69QZssBUO7.jpg

Tirsdag møtte mannen i 30-årene i Bergen tingrett, siktet for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. Han forklarte seg i en såkalt tilståelsessak. Bevisførselen er enklere, og aktor var ikke til stede, skriver bt.no.

Aktor har lagt ned påstand om at mannen dømmes til seks måneder fengsel, en av dem betinget.

Den 15 år gamle jenta, som har status som fornærmet, ba om at retten ikke dømmer presten.

— Jeg synes ikke han har gjort noe galt, sa hun.

Det var i sommer presten og den mindreårige jenta innledet et seksuelt forhold i Bergen. Det pågikk i noen uker.

— Jeg er svært ulykkelig for det som har skjedd. Samtidig er hun min livs kjærlighet. Jeg visste ikke at den seksuelle lavalder var 16 år i Norge. I mitt hjemland Tyskland er den 14 år. Det samme er tilfellet i Østerrike, der jeg har bodd i mange år, sa presten.

Brøt Kirkens lov

Han viste også til at jenter må være fylt 14 år for å kunne gifte seg i den katolske kirken. I det ligger det også at de kan ha sex med sin mann som må være fylt 16.

— Dersom jeg hadde vært kjent med norsk lov på dette feltet, hadde det heller ikke skjedd. Da vi innledet forholdet visste jeg at jeg brøt Kirkens lover. Jeg var ikke klar over at jeg brøt norsk lov, sa presten.

Han fortalte om forholdet til den nesten 16 år yngre jenta.

— Jeg arbeidet med ungdomsarbeid i den katolske menigheten i Bergen, og hun var ofte på møter. Jeg hadde kontakt med mange andre ungdommer på sosiale medier, men kontakten med henne utviklet seg til en uskyldig flørt, fortalte presten

— Etter en kveldsmesse ventet hun på meg i sakristiet. Hun ble med meg hjem. Vi snakket sammen og kysset hverandre. Det var første gang vi hadde seksuell omgang, fortalte presten.

Holdt kontakten

Han synes saken har vært en stor belastning og beklager det presset jenta ble utsatt for, med betydelig medieomtale og snakk på skolen. Han påpekte at han forsikret seg om at hun ønsket å være sammen med ham og at hun ikke var utsatt for press.

Etter det første møtet holdt de videre kontakt på sosiale medier. Ifølge presten spurte jenta om de kunne møtes igjen via en melding på Snapchat. Hun kom hjem til ham, og forholdet utviklet seg i noen uker. De var også sammen flere ganger uten at de hadde seksuell omgang sammen, ifølge presten.

- Katastrofale virkninger

I slutten av juli dro han på ferie. Jenta forklarte i retten at hun gikk til den katolske kirken for å skrifte.

— Jeg ville lukke kapittelet som lå bak meg og ba om å få skrifte. Jeg forsikret meg om at det var 100 prosent taushetsplikt, men taushetsplikten ble brutt, og det fikk katastrofale virkninger. Saken ble politianmeldt mot min vilje etter skriftemålet mitt. Det var ikke jeg som anmeldte dette, men den katolske kirken. Jeg ønsket ikke at dette skulle bli kjent.

- Kan ikke ha skriftet

Jenta er ikke katolikk. Ifølge Alois Broderson, sogneprest i St. Paul menighet i Bergen, må man være katolikk for å motta et sakramentalt skriftemål.

— Dersom en katolsk prest mottar et skriftemål, har han 100 prosent taushetsplikt, sier Broderson.

Et slikt skriftemål forutsetter altså at den som skrifter er katolikk.

Det hender likevel at prester blir betrodd opplysninger om kriminelle handlinger utenom at det er et sakramentalt skriftemål.

- Er det da greit å gå videre med informasjonen?

— Da er tausheten mindre absolutt, det blir en sak mellom hver enkelte og hans samvittighet. Norsk lov forutsetter at både leger, advokater og prester som erfarer en forbrytelse har plikt til å gå videre med det, sier sognepresten.

- Ble garantert fortrolighet

Yngvil Semb Hartmann fra Advokatfirmaet Hartmann & Ingebrigtsen er bistandsadvokat for jenta. Hun sier jenta trodde at hun skriftet da hun betrodde seg til presten.

— Hun ble garantert at dette var fortrolig og ikke ville komme videre. Hun opplevde det svært vanskelig da dette viste seg ikke å være tilfelle. Hun ønsket ikke at saken skulle bli politianmeldt. Jeg synes det er hårreisende at en jente på femten år først blir garantert taushet, og så gjelder det ikke fordi hun ikke er katolikk.

I retten ble hun spurt om hvordan forholdet mellom henne og presten er i dag.

Jenta svarte at det var kjærlighet mellom dem og at de hadde det fint sammen, til tross for at de ikke har møttes.

— Han har vært en stor støtte for meg, og jeg ønsker å treffe ham igjen. Det er kjærlighet mellom oss i dag, men det er jo vanskelig å vite om fremtiden. Vi har vært gjennom mye, og jeg kan forestille meg en fremtid med ham. Han er veldig snill, sa jenta.

- Rettsvillfarelse

— Min klient har innrømmet skyld, men den straffen som det er lagt ned påstand om, er altfor streng. Begge har uttrykt kjærlighet til hverandre, og det bør bli en betinget dom i denne saken. Det har ikke vært noen form for tvang, og min klient har vært i en rettsvillfarelse ved at han ikke var kjent med at den seksuelle lavalder i Norge er 16 år, sa prestens forsvarer, advokat Linda Eide fra Advokatfirmaet Elden.

I tillegg til det norske rettsapparatet, vil overgrepet vil bli tatt opp av Kirkeretten i Roma.

— Det er usannsynlig at denne mannen har en fremtid som prest. Jeg vil oppfordre ham til å ta en annen utdannelse, sa biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme til BT i fjor.

BT har ikke lykkes å komme i kontakt med Eidsvig for en kommentar. Dom i saken kommer senere.