E-tjeneste-sjefen: Vi overvåker ikke kommunikasjonskabler ved norskegrensen

For første gang svarer Kjell Grandhagen på spørsmål om Norge driver med samme type grenseovervåking som svenskene gjør.

Tirsdag slo Dagbladet stort opp at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner telefonsamtaler i Norge i løpet av en måned. Utpå formiddagen kalte Kjell Grandhagen, sjef for etterretningstjenesten— inn til pressekonferanse. Der sa han at Dagbladet hadde tatt feil.

Det var ikke snakk om overvåking av nordmenn i Norge som amerikanerne hadde gjort, men overvåking som Norge hadde gjort mot andre land, ifølge etterretningssjefen.

Erna Solberg har bekreftet at det i hovedsak dreier seg om norsk overvåking av Afghanistan. Og Dagbladets redaktør har innrømmet at de kan ha misforstått.

Vet du noe om dette? Kontakt Aftenposten journalist på e-post, send tips til vår krypterte varsletjeneste eller bruk gammeldags post

Det er første gang den norske e-tjenesten bekrefter noe som sier noe om hvilket omfang og hvor de driver etterretning. E-sjef Kjell Grandhagen kom også med en annen nyhet til Aftenposten.

For første gang svarte han på spørsmålet «Overvåker den norske e-tjenesten kommunikasjonskabler som krysser den norske grensen?»

- Svaret på det er nei.

Tidligere har vi bare fått et generelt svar på at de ikke vil si noe om metoder de bruker når vi har stilt det spørsmålet

Grandhagen ville ikke gå mer i detaljer, men han avkrefter altså det som det har vært spekulert på flere hold i Norge i flere år. At den norske e-tjenesten gjør som svenskene gjør - overvåker tele- og datatrafikk som krysser den norske grensen.

Les også

E-tjenesten: - Tallene viser ikke amerikansk overvåking i Norge

Det samsvarer også med norsk lov som forbyr E-tjenesten å overvåke nordmenn i NorgeMen fordi Norge samarbeider med både Sverige og andre land kan det være at Norge får tilgang på informasjon indirekte.

I Sverige har man FRA-loven som tillater overvåking av all tele— og datatrafikk som krysser Sveriges grenser. Dette inkluderer overvåking av nordmenn som ringer til utlandet og går på utenlandske nettsider.

Samler inn info om nordmenn i utlandet

Som Aftenposten skrev i sommer har E-tjenesten fått nye retningslinjer som regulerer hvordan de kan spionere på nordmenn i utlandet, og hvordan de kan levere ut data til samarbeidende tjenester

Grandhagen bekrefter også nå at de «under helt spesielle vilkår» har lov til å hente inn informasjon om norske borgere i utlandet.

- I praksis er det snakk om kontraterror-saker der vi har mistanke om at norske borgere er involvert i terroraktivitet.

E-sjefen sier også at de ikke deler informasjon om nordmenn i utlandet usett med amerikanere eller andre.

— Dersom vi har fanget opp noe som har en ende i Norge og det ikke er grunn til å ta vare på det, sletter vi det, og deler det følgelig heller ikke. Men om vi finner noe som kan ha betydning for PST, kan vi overlate det til dem. Dette er regulert i norsk lov.

Tallet på 33 millioner som kom frem, mener Grandhagen ikke er spesielt høyt for en måneds overvåking.

— Men vi snakker ikke om så mange samtaler. Vi får treff på mye mer enn bare rene samtaler.

- Har spart mange liv

Statsminister Erna Solberg sa tirsdag at overvåkingen som Dagbladet avslørte var rettet mot Afghanistan.

Grandhagen ville ikke si det på pressekonferansen, men sa at det i hovedsak var i områder hvor norske styrker har vært i strid. Og i tillegg noen andre steder.

Les også

- Snowden og reporterne har ikke skjønt hva de så

Grandhagen sa også at overvåkingen har ført til at de har spart mange liv, og at han hadde snakket med NSA og at de var sikre på at dokumentet som Dagbladet la frem samsvarte med deres egen overvåking.— Vi har ingen informasjon som tilsier at amerikaneren overvåker Norge på en slik måte, men jeg forutsetter som gode allierte at de ikke gjør det.