Norge

Dramatisk økning i antall konkurser i Oslo

De siste 12 måneden har det vært flere konkurser og tvangsavviklinger i norsk næringsliv enn etter finanskrisen i 2009. I Oslo har det vært en økning på hele 39,5 prosent.

Hele 801 bedrifter gikk over ende i Oslo fra august i fjor til august i år, mot 574 i forrige periode.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Det viser en oversikt som data- og analyseselskapet Bisnode offentliggjorde onsdag. De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent.

– Med dette har vi oppnådd en lite hyggelig konkursrekord som slår finanskriseåret 2009 da 6449 bedrifter endte i skifteretten, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode i en e-post.

I Oslo gikk 801 bedrifter over ende det siste året, mot 574 i forrige periode.

Ruud er overrasket over utviklingen.

Per Einar Ruud

– Vi har gjennom flere måneder sett en utvikling vi stusser over. Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien, men vi tror det kan henge sammen med store strukturendringer som er på gang i flere bransjer, sier han.

Han peker på at detaljhandel og tjenesteytende næringer tidligere sto for en liten andel av antall konkurser.

– Nå opplever disse bransjene at mange går over ende, mye på grunn av økt netthandel og automatisering av tjenester, sier Ruud.

– Trist hvis butikkene blir borte fra bybildet

I august registrerte Bisnode en økning på hele 22,4 prosent i rene konkurser, sammenlignet med samme måned i fjor. Legger man til selskapene som ble tvangsoppløst av myndighetene er økningen samlet på 13,5 prosent. 394 bedrifter gikk konkurs og 85 bedrifter tvangsoppløst av myndighetene.

De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent.

Innen Detaljhandel har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet de første åtte månedene i år. Dette er en økning på 13,1 prosent i de første åtte månedene av året.

Tjenesteytende næringer har aldri opplevd tøffere tider. Her registreres det at 825 bedrifter er blitt borte, en økning på hele 19,7 prosent.

– Vi får håpe at dette ikke bare er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse postbiler, sier Ruud.

Innen Hotell og Restaurant er også konkursøkningen stor. 382 bedrifter har gått over ende hittil i år, en økning på 11,7 prosent. Innen Bygg og Anlegg har det vært mange konkurser de siste årene, men denne næringen har kun en moderat økning på 3,6 prosent hittil i år.

Les mer om

  1. Konkurs
  2. Oslo
  3. Næringsliv
  4. Bisnode
  5. Finanskrise
  6. Økonomi