Norge

Skulle utstedes i 2017: Nå må alle ID-kortene ha nye og større chipper

Nye chipper må til for å sikre god nok kvalitet på foto og fingeravtrykk, mener politiet. Dermed må kontrakten endres og hvert kort blir 3,29 kroner dyrere.

Slik vil trolig de nye nasjonale ID-kortene se ut da de kommer tidligst i 2020. Foto: Politiet

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Det kommer frem i politiets interne statusrapport for prosjektet med nye pass og ID-kort, som Aftenposten har fått innsyn i.

De nye, nasjonale ID-kortene skal kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele Schengen-området. Nordmenn kan dermed droppe å ta med pass i nesten hele Europa, når kortene er på plass.

Ifølge Politidirektoratet ble det lagt til grunn at det skulle brukes chipper med samme lagringskapasitet på både pass og nasjonale ID-kort, selv om chippen på ID-kortene også må ha kapasitet til å lagre informasjon om elektronisk ID.

Så innså man at dette ville gi for lite kapasitet til å lagre foto og biometri med den kvaliteten som er nødvendig.

Politiet: Helt vanlig

– I samråd med leverandøren ble det derfor besluttet å ta i bruk en ny versjon av chippen, med større kapasitet. Denne typen endringer er en helt vanlig del av et IKT-prosjekt som dette, skriver Atle Roll-Matthiesen, fagdirektør i Politidirektoratet i en e-post til Aftenposten.

Dette er, ifølge rapporten, en endring i kontrakten med leverandøren, og vil gjøre hvert ID-kort som utstedes 3,29 kroner dyrere. Samlet årlig konsekvens blir i rapporten beregnet til mellom én og to millioner kroner avhengig av volum av utstedte ID-kort.

Ifølge politiet skal endringen, som alt er godkjent av assisterende prosjekteier, ikke påvirke «tidsforløp eller kostnad» i programmet.

Slik ser passkioskene som er ment å brukes for å produsere de nye ID-kortene og passene, ut. Her demonstrert av medarbeidere i Politidirektoratet. Foto: Morten Uglum

11 endringer for «kritisk funksjonalitet»

Etter årevis med jobbing i Politidirektoratet (POD), er prosjektet som skal sikre nye pass- og ID-kort langt unna å være ferdig.

Gang på gang er det utsatt og endret. Kostnadene til prosjektet, der det også skal utvikles nye pass, har skutt i været.

I den interne statusrapporten, som er fra slutten av april, kommer det frem at politiet har identifisert 11 endringer for «kritisk funksjonalitet som er nødvendig i en leveranse for å kunne tilby en tilfredsstillende tjeneste.»

Ifølge rapporten utgjør endringene ti millioner kroner i engangskostnad og 1,5 millioner kroner i årlig vedlikehold.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/286d525b5cd483c3d9c68f4fc8e86b22/Tidslinje%20-%20 POD

«Stort antall kjente feil og mangler»

Som Aftenposten tidligere har omtalt kommer det også frem i rapporten at:

 • Under en fjerdedel av leveransene i gjennomføringen er utført, noe som er et fremdriftsavvik på 12 prosent.
 • Det er et stort antall kjente feil og mangler ved de nye passkioskene som må rettes på.
 • POD mener de mangler nødvendig kompetanse i organisasjonen og skal ansette ny leder og kontor for programmet.

Atle Roll-Matthiesen, fagdirektør i Politidirektoratet, skriver i en e-post til Aftenposten at utstedelse av sikre pass og ID-kort krever mer avansert utstyr, strengere prosedyrer og høyere kompetanse enn politiet tidligere har hatt.

Dagens justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara, sammen med to tidligere statsråder i samme post, Anders Anundsen og Sylvi Listhaug på Frps landsmøte tidligere i år. Foto: Olav Olsen

Wara: Må ta selvkritikk

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp), opplyser til Aftenposten at hans forgjenger og partikollega Anders Anundsen i november i fjor orienterte han om «utfordringer knyttet til fremdriften og kostnadene i prosjektet».

– Frem til da hadde ikke styringen av prosjektet vært god nok. Det må både Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet ta selvkritikk for, skriver Wara i en e-post videresendt av kommunikasjonsenheten.

Wara mener det nå er tatt viktige grep, og at styringen av prosjektet er «vesentlig forbedret».

Les mer om

 1. Politiet
 2. Politidirektoratet (POD)
 3. Pass

Relevante artikler

 1. NORGE

  Arbeidet med nye pass og ID-kort har tatt 11 år. En intern politirapport avslører at under en fjerdedel er gjennomført.

 2. NORGE

  Politiets pass- og ID-kort-prosjekt: Har kjøpt 85 splitter nye passkiosker som er sendt til norske ambassader. Kun én er i ordinær bruk.

 3. NORGE

  Nye pass og ID-kort er forsinket for syvende gang. Nå varsler justisministeren gjennomgang av politiets prosjektstyring.

 4. NORGE

  Kostnadsanslaget for politiets ID-kort-prosjekt har økt til 700 millioner kroner - nå blir det utsatt igjen

 5. NORGE

  De nye norske passene og ID-kortene forsinket igjen. Det er en god nyhet for svindlere.

 6. NORGE

  Vårt nye supervåpen, skrøt politisjefene. 11 år senere er våpenet som skulle stoppe utenlandske kriminelle, ennå ikke i bruk.