Norge

- Mange flere overfall skjer nå utenfor Ring 2

10 kvinner er overfalt og voldtatt i Oslo hittil i år.

Her har de ti anmeldte overfallsvoldtektene i 2012 skjedd. ILLUSTRASJON: AFTENPOSTEN.NO

 • Svend Ole Kvilesjø

I fjor høst var tallene for anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden svært høye. Nå presenterer Oslo politidistrikt tallet på antall anmeldte overfallsvoldtekte, og hvor i byen disse har skjedd.

— I tillegg til de 10 fullbyrdede overfallsvoldtektene er det anmeldt to forsøk på tilsvarende, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder av seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

- 12 voldtekter og forsøk i løpet av årets tre første måneder. Det er flere enn på samme tid i fjor. Hvordan ser du på utviklingen?

— I forhold til den intensiteten vi så på overfallsvoldtektene i fjor høst, er det bra tall. Men én er en for mye. Likevel er det skummelt å sammenligne tall. Slike overfall skjer ofte tilfeldig. Vi vet aldri når de slår til.

Les også

Slik finner de DNA-profilen etter overgripere

Mange flere utenfor Ring 2

I siste halvdel av 2011 skjedde langt de fleste overfallsvoldtektene i og rundt Oslo sentrum.

— Mange flere overfall skjer nå utenfor Ring 2. I fjor var det veldig konsentrert nærmere sentrum. Men jeg vil advare sterkt mot å si at vi har igangsatt så mange tiltak i sentrum at vi ikke trenger å gjøre mer der. Vi har jo ikke bekjempet overfalllsvoldtektene. Kriminaliteten har bare flyttet på seg, understreker Hanne Kristin Rohde.

Les også

<span style="font-size:90%">Slik tas ofrene i mot<br/> på voldtektsmottaket</span>

Svært få blir oppklart

Av de 10 fullbyrdede overfallsvoldtektene hittil i år er det sedt inn biologiske prøver i syv saker.

— Vi har fått ett sikkert svar i den ene saken. Der har vi en fullverdig DNA-profil, men vi vet ikke hvem gjerningsmannen er, sier Rohde.

- Nå blir dagene lange og lyse og vi ferdes mer ute. Har du noen forebyggende råd til menn og kvinner i forhold til å passe på seg selv - og hverandre?

— Det at folk blir utsatt for overfall og overgrep henger ikke nødvendigvis sammen med at det blir sommertid. Så det gjentagende rådet er å bry seg - om hverandre. Jeg kan trekke en parallell til et råd som gikk ut fra ordensavdelingen. De oppfordret folk til å melde fra om de så noen følge etter eldre mennesker. Og vi har fått bra tilbakemeldinger på at folk ser, spør, bryr seg og melder fra, sier Rohde til Aftenposten.no.

I januar ble det anmeldt tre fullbyrdede - og to forsøk på overfallsvoldtekter i Oslo. I februar var det fire overfallsvoldtekter. I mars måned anmeldte tre kvinner slike voldtekter til politiet.

— To av sakene har flere enn én gjernignsmann. Men vi ønsker ikke å gå ut med flere detaljer om de enkelte voldtektene nå, annet enn det som fremgår av kartet, avslutter Hanne Kristin Rohde.

Mange henlegges

I 2011 ble 27 overfallsvoldtekter henlagt fordi etterforskningen ikke klarte å finne ut hvem gjerningsmannen var.

To saker ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

Fire saker har blitt ferdigbehandlet i retten, mens det er tatt ut tiltalebeslutning i ytterligere tre saker, viser statistikken Aftenposten.no har fått innsyn i.

 1. Les også

  38 av 51 overfallsvoldtekter skjedde mellom klokken 00 og 06

 2. Les også

  Ny overfallsvoldtekt i Oslo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet etterlyser våt og gjørmete mann etter voldtekt

 2. NORGE

  Politiet mener kvinne ga uriktig forklaring om overfallsvoldtekt

 3. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 4. NORGE

  Kvinne anmeldte overfallsvoldtekt i Trondheim

 5. NORGE

  Tirsdag starter rettssaken mot voldtektstiltalt kulturprofil

 6. NORGE

  Fire og et halvt års fengsel for overfallsvoldtekt