Norge

- Mange flere overfall skjer nå utenfor Ring 2

10 kvinner er overfalt og voldtatt i Oslo hittil i år.

Her har de ti anmeldte overfallsvoldtektene i 2012 skjedd. ILLUSTRASJON: AFTENPOSTEN.NO

 • Svend Ole Kvilesjø

I fjor høst var tallene for anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden svært høye. Nå presenterer Oslo politidistrikt tallet på antall anmeldte overfallsvoldtekte, og hvor i byen disse har skjedd.

— I tillegg til de 10 fullbyrdede overfallsvoldtektene er det anmeldt to forsøk på tilsvarende, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder av seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

- 12 voldtekter og forsøk i løpet av årets tre første måneder. Det er flere enn på samme tid i fjor. Hvordan ser du på utviklingen?

— I forhold til den intensiteten vi så på overfallsvoldtektene i fjor høst, er det bra tall. Men én er en for mye. Likevel er det skummelt å sammenligne tall. Slike overfall skjer ofte tilfeldig. Vi vet aldri når de slår til.

Les også

Slik finner de DNA-profilen etter overgripere

Mange flere utenfor Ring 2

I siste halvdel av 2011 skjedde langt de fleste overfallsvoldtektene i og rundt Oslo sentrum.

— Mange flere overfall skjer nå utenfor Ring 2. I fjor var det veldig konsentrert nærmere sentrum. Men jeg vil advare sterkt mot å si at vi har igangsatt så mange tiltak i sentrum at vi ikke trenger å gjøre mer der. Vi har jo ikke bekjempet overfalllsvoldtektene. Kriminaliteten har bare flyttet på seg, understreker Hanne Kristin Rohde.

Les også

<span style="font-size:90%">Slik tas ofrene i mot<br/> på voldtektsmottaket</span>

Svært få blir oppklart

Av de 10 fullbyrdede overfallsvoldtektene hittil i år er det sedt inn biologiske prøver i syv saker.

— Vi har fått ett sikkert svar i den ene saken. Der har vi en fullverdig DNA-profil, men vi vet ikke hvem gjerningsmannen er, sier Rohde.

- Nå blir dagene lange og lyse og vi ferdes mer ute. Har du noen forebyggende råd til menn og kvinner i forhold til å passe på seg selv - og hverandre?

— Det at folk blir utsatt for overfall og overgrep henger ikke nødvendigvis sammen med at det blir sommertid. Så det gjentagende rådet er å bry seg - om hverandre. Jeg kan trekke en parallell til et råd som gikk ut fra ordensavdelingen. De oppfordret folk til å melde fra om de så noen følge etter eldre mennesker. Og vi har fått bra tilbakemeldinger på at folk ser, spør, bryr seg og melder fra, sier Rohde til Aftenposten.no.

I januar ble det anmeldt tre fullbyrdede - og to forsøk på overfallsvoldtekter i Oslo. I februar var det fire overfallsvoldtekter. I mars måned anmeldte tre kvinner slike voldtekter til politiet.

— To av sakene har flere enn én gjernignsmann. Men vi ønsker ikke å gå ut med flere detaljer om de enkelte voldtektene nå, annet enn det som fremgår av kartet, avslutter Hanne Kristin Rohde.

Mange henlegges

I 2011 ble 27 overfallsvoldtekter henlagt fordi etterforskningen ikke klarte å finne ut hvem gjerningsmannen var.

To saker ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

Fire saker har blitt ferdigbehandlet i retten, mens det er tatt ut tiltalebeslutning i ytterligere tre saker, viser statistikken Aftenposten.no har fått innsyn i.

 1. Les også

  38 av 51 overfallsvoldtekter skjedde mellom klokken 00 og 06

 2. Les også

  Ny overfallsvoldtekt i Oslo

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet etterlyser våt og gjørmete mann etter voldtekt

 2. NORGE

  Politiet mener kvinne ga uriktig forklaring om overfallsvoldtekt

 3. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 4. NORGE

  Fire og et halvt års fengsel for overfallsvoldtekt

 5. NORGE

  Tirsdag starter rettssaken mot voldtektstiltalt kulturprofil

 6. KOMMENTAR

  Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med voldtekt?