Brannvesenet har kontroll over skogbranner

Etter en hektisk dag på jobb kunne brannvesenet søndag kveld opplyse om at de har kontroll på de fleste skogbrannene i landet.

Rundt 100 mål er brent opp på øya Ombo i Ryfylke. Bildet er tatt fra naboøya Sjernarøy.
  • NTB

Søndag ble det varslet om flere skogbranner forskjellige steder i landet. Mens en brann i Vikedal i Rogaland ble raskt slukket, jobbet brannvesenet i Lommedalen i Akershus, på øya Ombo i Ryfylke i Rogaland og i Vågsøy nordvest i Sogn og Fjordane i flere timer med å få kontroll over skogbranner.

I Lommedalen tok det rundt syv timer før det meste av skogbrannen var slukket.

– Det er ekstremt tørt i marka og skogbrannindeksen er skyhøy, så dette er kritisk. I dette tilfellet fikk vi heldigvis varsel på et tidlig tidspunkt så vi har gode forutsetninger for å få kontroll på brannen, sa brannsjef Mathias Drange til NRK søndag kveld.

Brannvakter

Ved 21-tiden kunne de opplyse om at det meste av brannen var slukket etter at et brannhelikopter har gått i skytteltrafikk med vann helt siden meldingen kom like etter klokken 14.

Politiet tvitret søndag at brannvesenet hadde funnet en bålplass med en forbrent kaffekjele som kunne være arnestedet for brannen. Stabssjef i brannvesenet, Anders Martinsen, ønsker ikke å si noe om brannårsaken enda.

Natt til mandag ble det satt ut brannvakter i skogen i tilfelle brannen skulle blusse opp igjen og kreve etterslukking.

Kontroll etter ti timer

I 22-tiden søndag kveld, ti timer etter meldingen om brannen i Ombo, kunne brannvesenet fortelle at de hadde kontroll på situasjonen.

Helikopterflyver Jon Arne Hellesø i Helitrans forteller til Aftenbladet at rundt 100 mål er brent opp.

– Det var en kritisk periode. I tillegg til at det brant på store områder, var det fare for flyvebrann – altså at glør virvles opp og spres med vinden. Så tørt som det er her nå, skal det svært lite til for at det skal begynne å brenne.

Over 106 mål brent opp

I Holvik i Vågsøy nordvest i Sogn og Fjordane hadde brannhelikopteret godt over 65 runder over brannområdet hvor de slapp ned 800 liter vann om gangen. Ved 23-tiden søndag kveld sa innsatsleder Roger Gundersen i Vågsøy-politiet at de har kontroll.

Til Fjordens Tidende anslår han at det er svidd av over 106 mål.

Flere beboere er evakuert som følge av brannen.

Skogbrannfaren fortsetter

Meteorologisk institutt meldte søndag at farenivået er på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare » – og kommer til å være det på hele Østlandet og på Sør- og Vestlandet opp til Hordaland i flere dager fremover. Det er først nord for Trøndelag at det er liten eller ingen risiko for skogbrann utover det normale.

Det er totalforbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder nær skogen og marka.