Storaksjonen: Politiet fant en betydelig pengesum

Før politiaksjonen hadde politiet tatt beslag i minst 50 kilo cannabis og flere titall kilo sentralstimulerende midler av typen MDMA, får Aftenposten opplyst.

Aftenposten får bekreftet fra flere kilder at politiet fant en betydelig pengesum hjemme hos en av de siktede under politiaksjonen mandag.

Både idrettsutøvere, kriminelle gjengangere og høyt utdannede menn er varetektsfengslet i fire uker etter politiets storaksjon mot et kriminelt nettverk i Oslo. De aller fleste må sitte de to første ukene i full isolasjon.

Avlytting av sentrale personer i nettverket skal ha vært sentralt for pågripelsene. Politiet mener de både har avslørt et narkotikanettverk, samt avverget drap og ran. Kun én person er så langt siktet for å planlegge ran.

— Tror dere noen av de andre siktede var involvert i planleggingen av ranet, eller er det personer dere ikke har kontroll over?

- Vi legger til grunn at vi har kontroll på de mest sentrale aktørene i dette nettverket, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Han understreker samtidig at sakens omfang kan vokse og at politiet ikke kan utelukke flere pågripelser.

Fikk du med deg denne?

Les også

Politiet mener Bandidos-lederen var på oppdrag som leiemorder

Trolig ecstasy i ren form

Oslo tingrett mener det er en reell fare for at de siktede kan påvirke vitner og ødelegge bevis dersom de løslates. Dette kommer frem i de fengslingskjennelsene som ikke er unntatt offentlighet.

Aftenposten får bekreftet fra flere kilder at politiet fant en betydelig pengesum hjemme hos en av de siktede under politiaksjonen mandag. Politiinspektør Aas vil ikke kommentere dette.

Tollvesenet bekrefter at de under mandagens aksjon bisto politiet både med en valutahund, altså en hund som snuser seg frem til penger, og en narkotikahund.

Etterforskningen, som har fått navnet «operasjon Sult», har pågått i flere måneder. I juni tok politiet beslag i 50 kilo cannabis, og tidligere i august tok de beslag i sentralstimulerende rusmidler.

Det siste beslaget analyseres fremdeles, men Aftenposten får opplyst at det skal være snakk om flere titall kilo MDMA. Det er virkestoffet i ecstasy og omtales som ecstasy i ren form. Heller ikke dette vil Einar Aas kommentere.

Ifølge en Kripos-rapport beslaglegges MDMA stadig oftere i pulverform, der renhetsgraden er vesentlig høyere enn i den tradisjonelle pilleformen. Selv noen få gram pulver gir mange brukerdoser. Kripos omtaler utviklingen som «bekymringsfull».

Sammensatt miljø

Siden politiaksjonen mandag er nettverket blitt omtalt som et «sammensatt, kriminelt miljø». Personer med tilknytning til B-gjengen, Tveita-gjengen, Furuset-gjengen og Nokas-ranet er involvert i saken, ifølge Aftenpostens opplysninger. Også tidligere Bandidos-leder Lars Harnes skal være involvert i saken. Han er siktet for å planlegge drap på Imran Saber, også kjent som «onkel Skrue» og David Toskas «finansminister».

Det stemmer godt med bildet av den organiserte kriminaliteten i Norge som ble presentert av Kripos tidligere i år:

— De tradisjonelle gjengmiljøene opererer også i langt løsere nettverk og på tvers av gjengtilknytning eller kriminelle miljøer. Grensen mellom de ulike kriminelle gjengene har derfor blitt mer utydelig, heter det i en rapport.

I tillegg til de kriminelle gjengangerne finnes talentfulle idrettsutøvere og velutdannede menn blant dem som nå er siktet. Flere av dem skal være tilknyttet gjengmiljøet i Groruddalen, får Aftenposten opplyst.


Dette er de sentrale aktørene i nettverket:

Disse ni ble varetektsfengslet mandag. Politet legger til grunn at det er de viktigste personene i sakskomplekset.

  • IDRETTSTALENTET (28): Politiet mener den tidligere basketballspilleren har innført store mengder sentralstimulerende rusmidler, får Aftenposten opplyst. Er siktet for meget grov narkotikakriminalitet. Skal ha tilknytning til B-gjengen og er venn av brødreparet som også er siktet i saken. Nekter straffskyld. Forsvarer: Øivind Sterri.
  • LÆREREN (26): Er siktet for meget grov narkotikakriminalitet. Aftenposten får opplyst at politiet mener han bidratt til innførselen av sentralstimulerende rusmidler til Norge, men forsvareren tror han vil bli sjekket ut av saken. Har ikke tidligere vært i kontakt med politiet. Nekter straffskyld. Forsvarer: Christine Hamborgstrøm.
  • ELITESPILLEREN (36): Tidligere elitespiller i basketball og er ellers et ubeskrevet blad. Politiet mener han planla å begå et ran, og 36-åringen er siktet for å ha inngått et ransforbund. Det er ikke kjent hvem han skal ha inngått det angivelige ransforbundet med. Nekter straffskyld. Forsvarer: Ruth Cecilie Rygg Dohrmann.
  • METKEL BETEW (36): Nokas-raneren var løslatt på prøve fra forvaringsdommen da han ble pågrepet mandag. Nå er han siktet for meget grov narkotikakriminalitet. Avlytting av samtaler bidro til å knytte ham til det angivelige narkotikanettverket. Nekter straffskyld. Forsvarer: Marius Dietrichson.
  • PISTOLMANNEN (28): Tidligere dømt til ni års fengsel for drapsforsøk mot tre ulike personer. Nå er han siktet for meget grov narkotikakriminalitet. 28-åringen skal ifølge politiet ha innført 50 kilo cannabis til Norge. Har ikke forklart seg for politiet. Nekter straffskyld. Forsvarer: Morten Furuholmen.
  • MANN (22): Han har bodd store deler av livet på Oslos østkant og er nå siktet for befatning med et meget betydelig kvantum narkotika. Er ellers et ubeskrevet blad for politiet og tidligere ustraffet. Skal i likhet med de fleste andre sitte isolert i to uker. Forsvarer: Karen Forbrigd.
  • STOREBROR (33): Norsk-eritreer som tidligere er dømt for ran, narkotikalovbrudd, hvitvasking med mer. Siktet for innførsel av 50 kilo cannabis og en betydelig mengde sentralstimulerende rusmidler. Skal tilhøre gjengmiljøet i Groruddalen. Nekter straffskyld. Forsvarer: Arve Ringsbye.
  • LILLEBROR (28): Norsk-eritreer som nå er siktet for innførsel av 50 kilo cannabis og en betydelig mengde annen type narkotika. 28-åringen er 33-åringens lillebror. Begge er tidligere dømt for ran. Skal tilhøre gjengmiljøet i Groruddalen. Nekter straffskyld. Forsvarer: Vidar Lind Iversen.
  • MANN (26): Tidligere straffedømt for trusler. Nå siktet for grov narkotikakriminalitet. Ifølge Aftenpostens opplysninger er det snakk om fullbyrdet innførsel av store mengder cannabis. Knyttes blant annet til læreren og idrettstalentet. Nekter straffskyld. Forsvarer: Frode Sulland.