Norge

De Grønne klar til å avgjøre maktkamp i Oslo

Miljøpartiet De Grønne blir Oslos tredje største parti med 8,1 prosent når 99,9 prosent av stemmene er talt opp.

  • Arild Færaas

Legg merke til denne forkortelsen: MDG som står for Miljøpartiet De Grønne. Partiet har gjort et historisk godt valg, og har til og med gått forbi Frp og Venstre i Oslo.

Tirsdag morgen er 99,9 prosent av 321.321 stemmer i Oslo talt opp. Resultatet viser at MDG får hele 8,1 prosent av stemmene. Dette betyr at MDG har kommet på vippen i Oslo med en fremgang på hele 5,6 prosentpoeng fra forrige valg.

Resultater, kommentarer og oppdateringer her:

Les også

Følg kommune- og fylkestingsvalget 2015 her

I dag er Harald Nissen den eneste representanten fra MDG i bystyret i Oslo. Når det nye bystyret kommer på plass i oktober, vil MDG ha fem representanter. MDG kan til og med kapre ordførerposten i Oslo med Shoaib Sultan som ordfører. Artikkelen følger etter videoen.

Fabian Stang er usikker på om MDG ønsker å samarbeide med de borgerlige etter valget.

Ap størst i Oslo

Klokken 07 tirsdag var Arbeiderpartiet det største partiet i hovedstaden med 32 prosent av stemmene. Det er likevel en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng. Høyre ender på 31,8 prosent (tilbake 3,7). Dermed har Raymond Johansen klart å vinne Oslo-valget med svært liten margin.

Det er likevel ikke nok til at blokken på venstresiden kan kaste Stian Berger Røsland (H) ut av byrådsleder-kontoret. For SV ender på 5,4 prosent og Rødt får 5,1 prosent. Ap er avhengige av MDG for å få til et skifte i Oslo.

Dagens byrådspartner KrF vil beholdt det ene mandatet sitt med 2,4 prosent. Den andre partneren i Høyre-byrådet, Venstre, har fått 6,9 prosent. Byrådets samarbeidspartner Frp har fått 6,0 prosent av stemmene.

Tirsdag morgen legger det an til at de borgerlige partiene får 28 av 59 mandater i bystyret. MDG vil gå inn fem representanter, mens partiene på venstresiden får 26.

Jubelen i taket hos De Grønne

Jubelen sto i taket på MDGs valgvake på Mesh da de nasjonale foreløpige tallene ble lest opp sent mandag kveld.

— Det er en fantastisk prognose for oss. Hvis det slår til, blir dette vårt store gjennombrudd i kommunepolitikken som parti, sier førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, til Aftenposten.

— Det betyr at det blir mye bra grønn politikk fremover. Og nå har vi mulighet til å få gjennom en omveltning i samferdselspolitikken i Oslo. Nå skal vi ikke bygge Oslo rundt bilen, men satse på miljøvennlig transport, legger hun til.Litt senere på kvelden sier Berg dette til Aftenposten.

— Dette er en drømmeposisjonen, sier førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Hun har merket seg de nye taktene fra Høyre i Oslo og møtte byrådsleder Stian Berger Røsland på NRK sent mandag kveld.

— Han sa han hadde en plan, sier hun.

- Og hva er din plan?

— Å avvente endelig resultat, samle oss litt og så ta kontakt med alle de som vil snakke med oss for å sikre størst mulig gjennomslag for grønn politikk, sier hun.

LES OGSÅ:

Les også

Stang tror han er ferdig som ordfører, men MDG åpner for å forhandle med Høyre

MDG med flere krav

— Vi kommer ikke til å være på tilbudssiden. Vi kommer til å vise kravlisten vår til både Johansen og Berger Røsland og høre nøye etter hva de sier. Vi kommer ikke til å la oss stresse av forhandlingene og bruke den tiden vi trenger, sier MDG-leder Rasmus Hansson om situasjonen.

MDG har tidligere sagt at partiet vil felle ethvert byråd i Oslo som går inn for en utbygging av E18 som øker kapasiteten til privatbiler.

— Vi vil også stille store krav til utvikling av kollektiv samferdsel i Oslo og flytte ressurser vekk fra biler og over på kollektivt, sykkel og gange, sier han.

LANDSRESULTATET:

Les også

Ap går mot kanonvalg

Høyre pluss MDG er sant likevel?

Etter MDG-skepsis hos Høyre så det ut på valgkvelden at det kan snu. Fabian Stang sier til VG at de kan forhandle med Miljøpartiet De Grønne.

— Hvis forhåndsstemmene gjenspeiler valgresultatet, vil de havne på vippen. Da er det naturlig for oss også å forhandle med dem, hvis det er noe de ønsker, sier Stang til VG.

Til Aftenposten gjentar Nikolai Astrup budskapet om at de er villige til å gå i samtaler med MDG.— Nå må vi se resultatet først. Vi forhandler ikke valgnatten, sier han.

Oslo-ordfører Fabian Stang er tydelig overfor Aftenposten på at det er MDG, ikke Høyre, som må avgjøre hva som skjer videre.

— Nå er vi i en situasjon hvor MDG kan komme på vippen. Så har de selv sagt at de er blokkuavhengige. Da må de ta et valg, sier Stang.

Slik gikk det i Oslo i 2011

Forrige kommunevalg ble Høyre det største partiet (35,7 prosent), mens Arbeiderpartiet fikk 33,1 prosent.

Venstre fikk 8,2 prosent, Frp 7 prosent, SV 6,3 prosent, Rødt 3,6 prosent, MDG 2,5 prosent og KrF 2,4 prosent. Senterpartiet fikk 0,5 prosent og null mandater, mens ingen av de andre småpartiene fikk mer enn 0,3 prosent.

Da fikk de borgerlige 32 mandater, som er et like stort overtak som de rødgrønne (inkludert MDG) nå har. I Oslos bystyre sitter det 59 representanter.

Hør

Les også

Aftenpoddens valgnachspiel: Ap-jubel, grønn vekst og trøbbel i sikte for Siv Jensen

Les også

  1. NRK brøt sperrefrist på valgdagen

  2. Jan Bøhler for full musikk - igjen

  3. Høyre-topper frykter mer solospill fra Frp

Les mer om

  1. Kommunevalg 2015