Natt til onsdag kan du se meteorsvermen Leonidene

Natt til onsdag kan du se meteorsvermen Leonidene på himmelen.

Slik så det ut under meteorsvermen  i 2001.

Selv om Leonidene tidvis kan gi opphav til meteorstormer, tror ikke meteorologene at årets aktivitet blir mer enn gjennomsnittlig, med opptil 15 meteorer i timen på en mørk og klar nattehimmel.

Selv om det ikke blir noen meteorstorm vil dette være verdt å få med seg dersom du synes stjerneskudd er fascinerende, skriver nettstedet Himmelkalenderen. Månen vil holde seg under horisonten og dermed ikke forstyrre observasjonene.

Lysstripene vil kunne sees stort sett over hele himmelen, men sjansen for å se leonidemeteorer er større i timene før morgengry enn om kvelden, skriver nettstedet. Også planetene Venus, Jupiter og Mars vil dukke opp utover natta. Leonidene er en liten forsmak på Geminidene, en betydelig mer tallrik sverm, som kommer i midten av desember.

Fikk du med deg denne?

Les også

Ringes ned av folk som har sett «rart lys på himmelen» over Sør-Norge

Et godt tips er å observere fra et mørkt sted — gjerne et sted med vidt utsyn til himmelen og som ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket. Du trenger bare dine egne øyne, ikke kikkert eller teleskop.

Et liggeunderlag, sovepose og en termos med varm drikke er anbefalt tilleggsutstyr, foruten skikkelig varme klær. Litt tålmodighet kommer også godt med.