Norge

Ap-kilder: Høyre-utspill gjorde det umulig å skifte ut Thorbjørn Jagland

Ulike Høyre- og Frp-utspill om ledervervet og sammensetningen av Nobelkomiteen førte til at man i Ap ikke kunne gjøre annet enn å slå ring om den tidligere partilederen Thorbjørn Jagland, sier kilder i Ap til Aftenposten.

Kilder i Arbeiderpartiet forteller at krefter i partiet ønsket at Thorbjørn Jagland skulle slutte i Nobelkomiteen på en stille og rolig måte. Det ble det ikke noe av på grunn av Høyre, sier kildene. TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

 • Geir Salvesen

Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland var en omstridt leder av Nobelkomiteen også i deler av eget parti.

Det får Aftenposten bekreftet fra flere kilder.

Problemet for de i Ap som i fjor «snakket sammen» om Jaglands fremtid i Nobelkomiteen, var hvordan de skulle få til en utskifting uten at det ble for mye bråk, eller at det skulle bli oppfattet som ettergivenhet overfor Kina.

Forsøkte finne frivillig løsning

Det måtte da skje på en måte som gjorde at Jagland trakk seg frivillig.

En mulighet var å henvise til at han var gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet.

I Aps stortingsgruppe var man også usikker på om Jagland ville stille, fordi det var et nytt flertall i komiteen og at han dermed kunne bli vraket som leder. Denne problemstillingen ble drøftet med Jagland før ledelsen i Ap i fjor høst formelt ga beskjed til Stortingets administrasjon at den tidligere Ap-lederen var partiets kandidat.

Høyres utspill

Men det som stanset alle tanker om å skifte ut Jagland som kandidat til Nobelkomiteen og dermed kandidat til å lede komiteen, var særlig utspillene fra sentrale Høyre-politikere.

Kilder bekrefter at utspill som ble frontet av Linda Hofstad Helleland om å utvide komiteen med internasjonale politikere som alt fra tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan, USAs tidligere førstedame og utenriksminister Hillary Clinton og den tidligere svenske høyreleder, statsminister og utenriksminister Carl Bildt, var en sterkt medvirkende faktor til at prosessen i Ap stanset opp.

— Den eneste som manglet i Høyres mulige kandidatlister, var vel Paven i Roma, sies det lakonisk fra Ap-hold.

Utspillene fra Høyre lkom i samme periode som debatten etter tidligere ambassadør og Ap-politiker Morten Wetland offentlig gikk ut og spesielt kritiserte tildelingen av prisen til Baravk Obama. Dette ble også tolket som en klar kritikk av Jagland og som en del av kampanjen mot ham.

Rekordtidlig avklaring

Dette førte til at Ap svært tidlig slo fast at Jagland var Aps kandidat. Det skjedde allerede på et gruppemøte i mai. Partiets nestleder Helga Pedersen sa den gang til NTB at Jaglands kandidatur var forankret i stortingsgruppen og at en enstemmig gruppe sluttet opp om dette.

Ifølge Pedersen var det etter spekulasjoner i mediene nødvendig å avklare at Jagland fremdeles var Aps kandidat som medlem og leder av komiteen.

Ned på jorda

— Gitt den situasjonen som da oppsto, måtte dette bare komme ned på jorden igjen. Og da ble Jagland lansert igjen, er forklaringen en Ap-kilde gir i dag.

— Å gjøre noe mer enn å relansere ham som vår kandidat, ville ha blitt sett på som en klar innblanding og gjort arbeidet vanskeligere med å holde komiteen adskilt fra Stortinget, sier Aftenpostens kilde.

Valget av nye medlemmer skjedde først i desember 2014.

I 2014 var tre av de fem medlemmer i Nobelkomiteen på valg, blant dem Jagland. Men stortingsvalget i 2013 gjorde at Høyre fikk et ekstra medlem og at flertallet dermed skiftet fra rødgrønt til blåblått.

Kullmann Five

ut mot Kina

– Hvis Kina tror de kan vinne terreng ved at jeg har overtatt som leder i Nobelkomiteen, tar de fullstendig feil. Kina har ikke oppnådd noe som helst ved at jeg erstatter Thorbjørn Jagland som leder, sier Kaci Kullmann Five til NRK.

Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 satte sinnene i kok i Kina.

Liu Xiaobo har vært en torn i øyet på de kinesiske makthaverne i flere tiår.

– Det presset og forsøket på å skape seg innflytelse gjennom en offentlig debatt, har ikke hatt noen som helst innflytelse på komiteens konklusjon. Jeg står bak alt Thorbjørn Jagland har sagt på vegne av Den norske nobelkomité når det gjelder prisen til Liu Xiaobo, sier Five.

I 2009 ble Liu Xiaobo dømt for å ha skrevet et politisk manifest som krevde demokrati i Kina og større respekt for menneskerettighetene. Kinesiske myndigheter mente det var oppvigleri og en sikkerhetsrisiko.

Les også:

Les også

Kina: Forholdet til Norge er uendret etter vraking av Jagland

Les også

Jagland trekker seg ikke fra Nobelkomiteen

Les også

Jagland fikk beskjed fra sine egne om risikoen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Tidligere Sp-topper aktuelle for Nobelkomiteen

 2. VERDEN

  Én kan ha blitt stanset av en folkeavstemning. Her er de andre favorittene til fredsprisen.

 3. NORGE

  Carl I. Hagen vil inn i Nobelkomiteen

 4. POLITIKK

  Frp-veteran ønsker gjenvalg til Nobelkomiteen – kan blokkere Carl I. Hagen

 5. NORGE

  Nobelkomiteen utnevner ny leder i mai

 6. POLITIKK

  Frp vurderer tidligere NATO-sjef til Nobelkomiteen