Drap i Skien: Politiet tror levninger er savnet 56-åring

SKIEN (Aftenposten.no): Etter en svært turbulent helg tipset 34-åringen politiet om at samboeren hans hadde drept sin mor for nesten tre år siden, etter det Aftenposten erfarer.

Kari Grønnestad (innfelt) forsvant sporløst i Skien for tre år siden. Politiet mener hun ble drept og har siktet et familiemedlem for drap. Politiet gjennomførte tirsdag søk etter den savnede kvinnen utenfor Langbryggene i Skien.
  • Per Annar Holm

Aftenposten erfarer at 34-åringen har erkjent å ha hjulpet samboeren sin med å transportere kvinnen fra parets leilighet til Langbryggene innerst i Skienselven. Han skal også ha fortalt at det var samboeren som drepte sin mor, etter det Aftenposten forstår.

Stedet hvor kvinnen skal ha blitt dumpet ligger bare 300-400 meter i luftlinje fra parets leilighet. Politiadvokat Guro Siljan bekrefter overfor Aftenposten at de har funnet levninger av et menneske i elven.

Levningene er fremdeles ikke identifisert, men politiet tror det er den savnede 56-åringen.

— Det er stor sannsynlighet for at det er levningene av den savnede Kari Grønnestad som nå er funnet, sier Siljan.

I en kjennelse som kom onsdag ettermiddag, kommer det frem at Agder lagmannsrett mener at Grønnestad ble utsatt for «massiv vold».

- Erkjenner ikke straffskyld

Politiet har brukt spesialhunder til å gjennomsøke samboerparets leilighet.

Aftenposten kjenner til at mannen skal ha samarbeidet med politiet og gitt dem de opplysningene han har.I tillegg skal også en 27-åring ha forklart seg til politiet og erkjent å ha hatt kunnskap om at den savnede 56-åringen var blitt drept og dumpet i elven.

— Jeg kan ikke gå inn på hva min klient har forklart, men han erkjenner ikke straffskyld, sier Skobba til Aftenposten. Skobba er 34-åringens forsvarer.

Forandret siktelsen

Nedre Telemark tingrett ville i går ettermiddag løslate mannen fordi han da var siktet etter en paragraf han ikke kunne dømmes etter.

Politiet mente han hadde hindret etterforskningen ved ikke å varsle dem tidligere om drapet, men i følge loven kan ingen dømmes for å beskytte sine nærmeste.

Politiadvokat Guro Siljan vil refengsle 34-åringen torsdag.

— Jeg har ingen kommentarer til dette da retten har forbudt offentlig gjengivelse av sin avgjørelse, sier politiadvokat Guro Siljan ved Telemark politidistrikt.

Også Agder lagmannsrett besluttet onsdag å løslate 34-åringen, men politiet gir seg ikke:

— Når han løslates vil vi pågripe ham på nytt og kreve at han varetektsfengsles på torsdag etter den nye siktelsen, sier Siljan.

Gjorde interessant funn

Ved 19-tiden tirsdag heiste en kranbil opp en plastsekk med noe dykkere hadde funnet på bunnen av Skienselva, og som politiet sier har relevans for forsvinningssaken.

Aftenposten erfarer at 34-åringen forklarte til politiet at Kari Grønnestad ble lagt i et hundebur før dette ble dumpet fra kaikanten.

En bårebil kjørte vekk det funnet dykkere gjorde i Skienselven noen timer tidligere.

Alle funn politiet gjorde tirsdag skal ha vært i samsvar med hans forklaring.Ved 22.40-tiden tirsdag kom en bårebil ned til Langbryggene, og denne fraktet funnet dykkerne hadde gjort inn til Folkehelseinstituttet i Oslo:

— Det er vanskelig å si når vi kan forvente å få en rapport fra Rettsmedisinsk institutt, men kriminalteknikere fra Telemark politidistrikt og Kripos er tilstede, sier Siljan.

Politiadvokaten sier at ingen andre personer har fått status som mistenkt eller siktet i saken, men at politiet ikke utelukker nye pågripelser.

Heftig krangel

De siktede samboerparet har holdt sammen i mange år. Ingen av dem er dømt for vold eller alvorlig kriminalitet.

En av de nærmeste naboene sier til Aftenposten at det til tider var et svært turbulent forhold med mye bråk fra leiligheten.

Politiet har også flere ganger vært tilkalt til adressen i Skien sentrum for å roe ned gemyttene.

— Hele helgen var det hyl og skrik. Etter hva jeg skjønte skal temaet ha vært at noen truet med å flytte ut, sier en nabo som kjenner paret godt.

- Ville flytte

Dette bekreftes av kvinnens advokat, Bjørn Nærum:

— Det stemmer at min klient ikke orket mer og ønsket å bryte ut av samboerforholdet. Hun tar siktelsen om at hun skal ha drept sin egen mor svært tungt nå, sier Nærum.

Kvinnen ble i går kveld flyttet til Drammen fengsel fordi Skien fengsel ikke lenger har noen plasser for kvinnelige varetektsinnsatte.

Nye vitneavhør

Politiet fortsetter i dag etterforskningen med vitneavhør og taktisk etterforskning.

De tekniske undersøkelsene i parets leilighet ble avsluttet tirsdag ettermiddag.

Da hadde blant annet politiet søkt med spesialhunder som er trenet opp til å markere der døde mennesker har ligget.

Politiet ønsket ikke onsdag formiddag å kommentere hvilke funn de eventuelt har gjort.

Korrigering: Denne saken ble først gjengitt med med et sitat fra forsvarer Skobba der det blant annet fremkom at den siktede 34-åringen hadde erkjent medvirkning av transport. Dette er endret etter avtale med Skobba.