Politikere vil ha Oslo-politiet gransket etter Jensen-dommen

– Etter dommen mot Eirik Jensen lurer man på hvordan i alle dager Oslo politidistrikt har håndtert denne typen saker, sier Peter Christian Frølich (H) i justiskomiteen.

Mandag avsa Oslo tingrett dom over Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Flere politikere i justiskomiteen ønsker en ekstern granskning av Oslo-politiet.

– Hvis denne dommen blir stående, har ikke Eirik Jensen bare gjort seg skyldig i korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling, men også i å stjele litt av tilliten som politiet har jobbet seg opp over generasjoner.

Det sier Peter Christian Frølich (H), medlem i justiskomiteen på Stortinget.

Han er klar på at det bør gjennomføres en ekstern granskning av Oslo politidistrikt, slik politimester Hans Sverre Sjøvold har åpnet for i et intervju med Aftenposten og flere andre medier.

– Vanligvis er det naturlig å ta forbehold til endelig dom er avsagt. Men etter å ha hørt dommen opplest i dag, lurer man på hvordan i alle dager Oslo politidistrikt har håndtert denne typen saker, sier Frølich.

– En granskning er et naturlig sted å begynne, uansett utfall av dommen.

Peter Christian Frølich (H) mener en granskning må til uansett om dommen blir stående.

Han legger til at informantarbeid og undercover-arbeid av denne typen er noe av det mest kompliserte politiet arbeider med.

– Men dermed er også kravet til etterprøvbarhet og kontroll ganske enormt, sier han.

– At man ser ut til å ha litt å lære her, er en underdrivelse.

Til Aftenposten sier politimester Sjøvold at det er blitt gjort endringer i reglene rundt informantbehandling: virksomheten har gått fra å være svært uregulert til stramt regulert.

Frølich sier det er betryggende at rutinene er strammet inn de senere årene.

– Alvorlig tillitsbrudd

Margunn Ebbesen, også medlem av justiskomiteen for Høyre, tar forbehold om at dommen ikke er endelig.

– Men blir dommen stående, er det et alvorlig tillitsbrudd til politiet – som vi alle skal ha tillit til, sier hun.

– Det å bygge opp tillit igjen er viktig for politiet, og da bør alt komme frem. Vi må få klarhet i hvordan et slikt tillitsbrudd kunne skje, og derfor bør det en granskning til.

Justiskomiteens leder, Hadia Tajik (A), ønsket ikke å uttale seg om saken fordi dommen ikke er rettskraftig. Heller ikke andre nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), ønsket å kommentere saken mandag kveld.

– Dommen betyr at politiet ristes i filler

Jan Arild Ellingsen (Frp) i justiskomiteen sier at det å åpne for en ekstern granskning er noe av det smarteste politimester Sjøvold har gjort på lenge.

Ellingsen ble overrasket over dommen på 21 års fengsel.

– Dette viser at det er på tide at politiet får den smekken de fortjener. Enten har de med vitende og vilje operert ulovlig for å skaffe seg gode resultater, eller man har ikke hatt oversikt over hvordan mannskapene har jobbet. Politiet kan ikke være overordnet den samme loven som vi andre må overholde, sier han.

Jan Arild Ellingsen (Frp) er medlem i justiskomiteen på Stortinget.

– Vi har sett i løpet av rettssaken at det har vært nok av advarsler når det gjaldt Jensen, men man har ignorert dem.

Ellingsen påpeker at dette er bare er én i rekken av stygge saker som viser at norsk politi ikke er gode nok på ledelse, og trekker frem Hordaland politidistrikt som eksempel.

– Jeg har store forventninger til at Politidirektoratet tar tak i dette, sier han.

– Denne dommen – hvis den blir rettskraftig – betyr at Politi-Norge ristes i filler, i hvert fall den delen av Politi-Norge som heter Oslo, fastslår Ellingsen.

– Mildt sagt merkelig

Medlem i justiskomiteen, Jorodd Asphjell fra Arbeiderpartiet, synes også det er rett og rimelig med en granskning av Oslo politidistrikt etter dommen.

– Hvordan dette kunne foregå over så lang tid uten at noen varsellamper har kommet på, er mildt sagt merkelig – tatt i betraktning av at det har vært satt spørsmålstegn ved den tette kontakten mellom de to dømte, sier hun.

– Hvis denne dommen blir stående, er det både viktig og riktig at det blir foretatt en granskning.

Cappelen til TV2:- Tragedie også for politiet

I et intervju med TV2 mandag understreker Gjermund Cappelen at han er glad for at domstolen har trodd på hans versjon av saken – men at han ikke er glad for den lange dommen til Jensen.

– Det er klart dette er en tragedie, for Jensen, for hans familie, for alle, og for politiet også. Han har kjempet hardt imot, men det er jo kanskje på tide å se seg selv i speilet, sier Cappelen til TV2.no

Selv om Cappelen fikk strafferabatt for å ha samarbeidet med politiet, innrømmer han at han er skuffet over lengden på dommen han fikk.