Norge

«Kjøpmennenes skrekk» dømt til fengsel i Bergen

En 37-åring som siden 2013 har gått klar av totalt 137 påstander om lovbrudd på grunn av tvil om tilregnelighet, ble onsdag dømt til fengsel av Bergen tingrett.

På dette bildet ble mannen stanset med Heineken-øl og biff på Rema 1000 på Fjøsanger 10. april i fjor.
  • NTB

Mannen er dømt til ett år og åtte måneders fengsel, seks måneder av dem betinget, skriver Bergens Tidende.

Mannen blir først straffet nå, etter å ha sluppet unna en lang rekke straffesaker siden mars 2013, de fleste av dem anklager om tyveri av øl og en rekke andre varer fra butikker i Bergensområdet.

Én etter én ble sakene henlagt som følge av tvil om 37-åringens tilregnelighet. Det ga ham kallenavnene «øltyven» og «kjøpmennenes skrekk» i bergensavisene.

Sent i fjor høst gikk imidlertid politiet rettens vei for å få den da 36-årige mannen i varetekt. De mente at han lurte psykologene, og at han var tilregnelig. Han ble formelt varetektsfengslet i november, der han har sittet i påvente av at rettsoppnevnte eksperter skulle vurdere tilregneligheten hans på nytt.

I januar konkluderte de med at mannen hverken var psykisk utviklingshemmet eller utilregnelig, og dermed kunne straffes.

Mannen tilsto under rettssaken en del av forholdene i tiltalen, men forsvareren hans, advokat Einar Råen, mener klienten har sittet lenge nok inne.

– Han har sittet syv måneder i varetekt, med mindre oppfølging enn man får under soning, sier han til Bergens Tidende, og varsler samtidig at de vurderer å anke straffen.

Aktor, politiadvokat Line Skjengen, sier på sin side at hun er fornøyd med straffen, som er i tråd med hennes påstand.

Les mer om

  1. Bergen tingrett
  2. Bergens Tidende
  3. Bergen