Norge

Ny nordmann mistenkt i nigeriabåt-saken

Økokrim har endret status fra vitne til mistenkt for en av nordmennene involvert i forsvarets salg av utrangerte marinefartøyer til Nigeria. 

Førstestatsadvokat Trude Stanghelle, som fører saken for Økokrim, bekrefter at status er endret fra vitne til mistenkt for en mann. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Vitnet, som er daglig leder i skipsverftet som bygget om og klargjorde missiltorpedobåtene, snakket seg selv inn i saken da rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag, skriver Dagbladet.

–Vi endrer status på en vi har i avhør når vi skjønner at han forklarer seg på en måte som gjør at han kan ha gjort noe straffbart, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim. Økokrim vil ikke gå inn på hvilke forhold som gjør at mannen nå er mistenkt. Den mistenkte sier til avisen at han ikke ønsker å kommentere saken.

Nekter straffskyld for det alvorligste

Den korrupsjonstiltalte orlogskapteinen Bjørn Stavrum i Forsvarets logistikkorganisasjon nektet straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene knyttet til korrupsjon, underslag og økonomisk utroskap da rettssaken startet.

Økokrim mener Stavrum har korrupte forbindelser til det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn. Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til et britisk selskap, men Stavrum er tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen. Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert. Det er satt av fem uker til saken.

Les også

  1. Norsk orlogskaptein tiltalt i Nigeriabåt-saken

  2. Sterk kritikk av forsvarssjefen i nigeriabåt-saken