Norge

Akershus Ap-politiker om tvangssammenslåing: – Hårreisende

Akershus Arbeiderpartis gruppeleder Tonje Brenna mener det er «hårreisende» at Akershus skal tvangssammenslås med Østfold og Buskerud.

Tonje Brenna. Arkivbilde.
  • NTB
  • Robert Gjerde
    Journalist

– Dersom Aftenpostens artikkel om at Akershus tvangssammenslås med Østfold og Buskerud stemmer, er det hårreisende. Jeg forventer at en Ap-ledet regjering ikke tvinger dette igjennom, sier Akershus Arbeiderpartis gruppeleder Tonje Brenna.

Det var Romerikes Blad som først omtalte Brennas reaksjon, som ble publisert på fylkespartiets sider tirsdag kveld.

Ifølge Brenna er det ingen logikk bak den nye regionen Høyre og Frp-regjeringen foreslår.

– En ny storregion rundt Oslo, uten Oslo, er helt meningsløs. At Østfold, Buskerud og Akershus skal slås sammen, med tvang og uten nye oppgaver, er enda mer meningsløst, sier Brenna.

  • Bakgrunn: Så mange fylker forsvinner i Norges nye regionkart

Tirsdag skrev Aftenposten at de fire samarbeidspartiene er enige om at 19 fylker blir til 10 eller 11 regioner, pluss Oslo. Buskerud, Akershus og Østfold blir til ny Viken-region.

Arbeiderpartiets politikere er sterkt splittet i synet på kommune- og regionreformen. Aftenposten har tidligere fortalt hvordan Ap-ordførere som har gått foran for kommunesammenslåing er kritiske til Ap-leder Støre, som tidligere har erklært den borgerlige kommunereformen for død om Ap vinner valget.

I 2010 ville partiets daværende nestleder Helga Pedersen slå sammen kommuner med tvang, men partiet snudde i dette spørsmålet i 2015.

Les mer om

  1. Akershus