Fengsels-drapet: Drapssiktede er også siktet for to drapsforsøk

Mannen (55) som har erkjent drapet på en 58 år gammel overgrepsdømt fange i Ringerike fengsel, har forklart seg om motivet for drapet.

Advokat Oscar Ihlebæk (i midten) sammen med sine to kolleger og sønner, advokat Andreas Ihlebæk (t.v.) og advokatfullmektig Marius Ihlebæk (t.h.).
  • Hans O. Torgersen

– Motivet var irritasjon over overgrepsdømte, sier 55-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, til Aftenposten.

Mannen som ble drept, serieovergriperen Christian Alexander Borge (58), var dømt for en rekke overgrep mot barn.

55-åringen er nå også siktet for drapsforsøk mot to andre overgrepsdømte. De to skal ikke ha blitt skadet.

– Siktede har ikke lagt skjul på at han over tid har funnet det vanskelig å forholde seg til medfanger som har begått overgrep. Særlig gjelder det dem som har begått overgrep mot barn. Han har selv flere barn og barnebarn.

Det fortalte advokat Ihlebæk under en pressekonferanse tirsdag.

Kripos inn i etterforskningen

Politiet har bistand fra Kripos i etterforskningen av drapet. Politiet jobber med å kartlegge hvordan de to innsatte har kommet i kontakt med hverandre og hvordan drapet kunne skje.

– Siktedes motiv har vært å ramme avdøde fordi han mente avdøde hadde begått seksuelle overgrep mot barn. Etterforskningen så langt tyder på at siktede har vært alene om handlingen og at ingen har bedt siktede gjøre det han gjorde, sier sier politiadvokat Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til NTB.

55-åringen har erkjent de faktiske forhold rundt drapet.

– Spørsmålet om straffskyld har han ikke tatt stilling til ennå, sier Ihlebæk.

29 sider avhør

Drapssiktede var inne til politiavhør sist fredag. Avhørene startet klokken 09 og ble avsluttet ved 17-tiden. Utskriften av avhøret fyller 29 sider.

Det var i dette avhøret han erkjente to andre forhold. Som følge av dette valgte påtalemyndigheten å utvide siktelsen til også å gjelde to drapsforsøk.

Den drapssiktede soner fra før av en 17 og et halvt år lang dom for overlagt drap på Izet Duraku i lokalene til Oppsal vaktmestersentral i Oslo 25. november 2014.

Ifølge advokat Ihlebæk var det et stort antall vitner til drapet, som fant sted i et fellesområde i Ringerike fengsel 25. februar.

Ihlebæk ønsker ikke å kommentere hva slags våpen som ble brukt under drapet, men han avkrefter at det var et våpen som siktede hadde laget.

55-åringen er nå forberedt på å bli dømt til forvaring og at han kan bli sittende i fengsel resten av livet.