Ny nedgang i antall asylsøkere til Norge

Nye tall fra UDI viser at det i uke 51 igjen kom færre asylsøkere enn uken før.

Antall asylsøkere holder seg lavt i forhold til det store antallet som kom til Norge i høst.

Ifølge tall fra UDI ble det i forrige uke registrert 267 asylsøkere til Norge. En liten nedgang fra uken før, hvor det kom 285.

95 av dem som søkte asyl i Norge forrige uke, er fra Afghanistan og 83 fra Syria. 18 iranere søkte om asyl og 19 fra Irak, mens 41 kommer fra andre nasjoner.

Siden det kom 2108 asylsøkere til Norge i uke 47 har tallet sunket kraftig. I uke 48 kom det 968, og uken etter kom det 363.

Likevel økte tallet på enslige mindreårige asylsøkere forrige uke. Det kom 83 enslige mindreårige i uke 51. Uken før kom det 58.

Har strammet inn

De siste ukene har norske politikere innført flere innstrammingstiltak, blant dem grensekontroller på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland. I tillegg iverksatte politiet på grenseovergangen på Storskog nye instrukser fra UDI i starten av desember.

Les mer om innstrammingstiltakene:

Les også

Slik trappes grensekontrollen opp i praksis

Instruksen innebærer at norske grensekontrollører får vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området.

Returnerer over 40 personer daglig over Storskog

De siste to og en halv ukene har opp mot 40 personer daglig blitt returnert over Storskog grensestasjon etter å ha blitt nektet asyl i Norge, skriver NTB.

– Vi har hentet folk fra mottak over hele landet og flydd dem til Kirkenes før de har blitt rerurnert over Storskog. Alle disse har lovlig opphold i Russland. Antallet som har blitt hentet har variert fra 15 til opp mot 40 om dagen, sier politioverbetjent Tor Espen Haga til NTB.

Les også: Berget av brukte sykler ved Storskog grensekontrollsted er blitt litt mindre:

Les også

Henter utviste asylsøkere tilbake til Storskog - der får de utlevert sykkel og må sykle tilbake til Russland

Han er prosjektleder for Politiets Utlendingsenhet (PU) i Kirkenes. Ifølge Haga kan det være opp mot 250 som er returnert i desember. Disse kommer i tillegg til 343 personer som ifølge PUs offisielle statistikk var returnert til Russland fram til utgangen av november.

142 snudd på grensa

Etter 30. november har det ikke kommet noen nye asylsøkere over Storskog. Fram til asylstrømmen stanset var det 5.564 personer som kom tok seg over grensestasjonen uten gyldig visum til Norge.

– Av disse var det 142 personer som ble bortvist fra Storskog, og som ikke valgte å søke asyl i Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU til NTB.

Hvorfor stopper asylstrømmen nå?

Les også

5 spørsmål og svar om nedgangen av antall asylsøkere til Norge

Sjekk hvor asylsøkerne havner: