Støre advarte to ganger mot å gi freds-prisen til Liu Xiabo
Tidligere Nobel-direktør Geir Lundestad hevder at Jonas Gahr Støres var mer aktiv for å hindre fredsprisen til Liu Xiaobo enn før antatt. Støre avviser at han har forsøkt å påvirke Nobelkomiteen.
– Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Nobelinstituttets mangeårige direktør Geir Lundestad i boken «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen».
Aftenposten avslørte i 2010, bare noen dager etter at fredsprisen ble kunngjort, at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte Thorbjørn Jagland om en pris til en kinesisk dissident da han møtte ham tilfeldig under et opphold i New York.
Les også:
Advarte Jagland før prisutdelingen
Støre kom da rett fra et møte med høytstående kinesere som i likhet med ham var i New York under FNs høynivåuke.
– Slik Jagland forsto Støre, sa Støre at forhandlingene om en frihandelsavtale ville stoppe opp, at menneskerettighetsdialogen ville opphøre og at næringslivets sterke interesser i Kina ville bli skadelidende, skriver Lundestad.
Det korte møtet mellom de to på fortauet i New York er kjent, men ifølge Lundestad er ikke dette eneste gangen at Støre forsøkte å påvirke Jagland.
En gang til
Under en mottagelse i Oslo rådhus skal også Støre ha oppsøkt Jagland. I den samtalen skal Støre ha understreket, ifølge Lundestad, de samme poengene som i den første samtalen.
Lundestad, som var til stede på den samme mottagelsen, forteller i boken at Jagland tok dette opp med ham allerede under mottagelsen. Den tidligere sekretæren for Nobel-komiteen slår fast at det ikke er tvil om at dette var et forsøk på å påvirke komiteen.
— Komiteen fant det upassende, fastslår Lundestad.
I boken beskriver Lundestad en meget hektisk lobbyaktivitet fra kinesiske myndigheter og ikke minst fra norsk næringsliv. Det var vel kjent at kineserne ikke ville like at en kinesisk dissident fikk prisen. Komiteens medlemmer ble oppringt av næringslivsledere som ville advare mot en pris som det offisielle Kina ikke likte.
— Ingen kunne være overrasket over at UD og næringslivet hadde slike synspunkter, men aldri før i min tid hadde et medlem av regjeringen så direkte fremført sine synspunkter overfor komiteen, slår Lundestad fast, og fortsetter: - Om komiteen hadde vært i tvil før, ble den desto mer bestemt nå. Det skulle tatt seg ut om komiteen hadde snudd på grunn av press fra kinesiske og norske myndigheter.
Striden om lederverv i Nobel-komiteen:Les mer om det her
Støre avviser
Møtet mellom Støre og Jagland i New York er kjent, mens samtalen på mottagelsen i rådhuset ikke er omtalt tidligere.
I forbindelse med møtet i New York har Støre vært klar på at han mener at han ikke har påvirket Jagland. I sin kommentar i dag gjentar han dette:
— Som jeg har sagt tidligere har jeg aldri forøkt å påvirke Jagland i hans stilling som leder av Nobelkomiteen, og jeg har heller aldri erfart at komiteen har latt seg påvirke til å ikke tildele prisen til den kandidaten de har samlet seg om, sier Jonas Gahr Støre når Aftenposten ber om en kommentar til Lundestads bok.
Lundestad sier til Aftenposten at han ikke vil kommentere eller utdype boken ytterligere før pressekonferansen torsdag formiddag.
Datainnbrudd
Når var det ikke bare lobbymetoder som ble brukt. I boken skriver Lundestad:
«Det ble gjort to-tre forsøk på innbrudd i Nobelinstituttets databaser. De mislyktes heldigvis. Selv om vi fikk hjelp fra nasjonale myndigheter til å spore synderne, kom vi ikke til noen klar konklusjon. Det var selvsagt grunn til å mistenke kineserne.
Les her: Kina er like sur
Mister sponsorer
Lundestad påstår også i boken at prisen til Liu har kostet. Gjennom Fredssenteret og Nobelkonsertene er også nobelsiden avhengig av sponsorinntekter fra næringslivet.
— Ingen av våre sponsorer uttrykte den minste glede over prisen til Liu, skriver Lundestad.
Flere begrenset sin eksponering, men de sto ved sine kontrakter. Derimot peker Lundestad på at det etter 2010 har vært vanskeligere enn det ellers ville ha vært å få norske bedrifter som sponsorer til Nobel-institusjonene.
— Ingen ønsker å legge seg ut med Kina, avslutter Lundestad.