Norge

NASA skal skyte opp forskningsraketter fra Norge

NASA skal skyte opp to raketter fra Svalbard og syv fra Andøya i den største operasjonen i sitt slag utenfor USA.

Andøya space center sett fra fjellet Andhue på Andøya. Her skal NASA etter planen skyte opp sju raketter.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Direktør Kolbjørn Blix ved Space Systems, Andøya Space Centre, som har vært sentral i planleggingen, bekrefter at operasjonen er enestående for amerikanerne.

– Ifølge det de selv sier, så er det det. Det har kanskje vært et antall raketter som ligner, men ikke helt av denne størrelsen og i et slikt stort felles prosjekt, sier Blix til NRK.

Les også

LES OGSÅ: To astronauter på vei til nytt «himmelpalass». Blir Kina romforskningens enehersker?

Norsk-amerikansk-japansk samarbeid

Prosjektet er et forskningssamarbeid mellom Norge, USA og Japan. Japan bidrar med en rakett, det samme gjør Norge. NASA-rakettene klargjøres i Wallops ved Washington og fraktes i deler til Andøya og Svalbard. 60 -70 personer vil være involvert i arbeidet.

Prosjektleder og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Moen mener mer kunnskap om nordlys kan gi varsel om når GPS blir unøyaktig og når satellittene blir brakt ut av bane.

– Vi kan skyte raketter gjennom nordlyset både nordover fra Andøya og sørover fra Svalbard. Da rigger vi oss til slik at vi kan få fire raketter i lufta samtidig. Det blir en helt unik mulighet, sier Moen.

Les også

LES OGSÅ: Tesla-gründeren: - Vi kan komme til Mars om 10-12 år

Skytes opp i desember 2018

Mens Andøya Space Center har utstyr og infrastruktur for å sende opp raketter, må det til et forarbeid i Ny-Ålesund på Svalbard.

– Vi har ikke lov å ha utstyr der oppe. Det har å gjøre med Svalbardtraktaten. Der er det mye utstyr som skal opp, sier Kolbjørn Blix.

De første rakettene skal etter planen skytes opp desember neste år, og siste del skal gjennomføres ett år senere.

Les også

  1. LES OGSÅ: Romsondens siste bilde: – Dette blir kanskje det siste vi ser av Saturn på flere tiår