Norge

Rekrutterte spillere til poker-NM på illegal klubb. Lotteritilsynet undersøker bakmenns dobbeltrolle.

Den ulovlige pokerklubben Oslo Poker dekket deltageravgiften i poker-NM for 12 spillere. Lotteritilsynet gransker nå saken.

Nær 200 spillere deltok i åpningsturneen på den ulovlige pokerklubben i Gunerius-bygget onsdag i forrige uke. Nå ser Lotteritilsynet på dobbeltrollen to av bakmennene har hatt i det lovlige poker-NM på Gardermoen. Foto: Aftenposten

 • Jan Gunnar Furuly
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist

Poker-NM er den eneste lovlige, organiserte pokerturneringen her i landet og er underlagt strenge reguleringer fra Lotteritilsynet. I fjor samlet NM 2213 spillere til den andre utgaven av mesterskapet på norsk jord.

Nå kan Aftenposten dokumentere at det finnes flere koblinger mellom mesterskapet og det illegale pokermiljøet.

Under åpningsturneen til Oslo Poker i Gunerius-bygningen i forrige uke lokket klubben med deltagelse i poker-NM på Gardermoen i premie. 12 pokerspillere vant 5000 kroner hver for å dekke deltageravgiften i mesterskapet i november.

 • Les mer: Her åpner en av Norges største ulovlige pokerklubber – 200 meter fra politistasjonen

Bakmenn har dobbeltrolle

To av de tre mennene bak Oslo Poker har under poker-NM i 2015 og 2016 hatt sentrale roller under arrangementet. De jobbet da på frilanskontrakt for den tekniske arrangøren Global Poker Tours, opplyser selskapet.

Selskapet er registrert på Isle of Man og eid av det canadiske konsernet The Stars Group – verdens største tilbyder av poker.

Slik ser turnémenyen ut for den illegale klubben Oslo Poker i oktober. To norskeide spillselskaper registrert i utlandet figurerer på alle reklameplakater og på klubbens pokerbord. Torsdag denne uken er det invitert til highroller-turne med 5000 kroner i innsats. Foto: Skjermdump/Facebook

Avviste at det er et problem

En av de to bakmennene bekreftet torsdag i forrige uke overfor Aftenposten at han var tiltenkt samme rolle i årets NM 22. til 28. november.

Han avviste samtidig at det kunne være problematisk at han parallelt med rollen i det lovlige poker-NM er involvert i pokerklubben og rekrutterer deltagere til NM gjennom den.

Aftenposten beskrev sist fredag hvordan Oslo Poker arrangerer illegale pokerturneringer med opptil 200 deltagere og serverer alkohol og mat uten nødvendige tillatelser.

Blir svartelistet av arrangørselskapet

Kommunikasjonsdirektør Eric Hollreiser i eierselskapet Stars Interactive Group tar fullstendig avstand fra den illegale klubben i Norge og gjør det klart at Global Poker Tours ikke har noe som helst med driften av denne å gjøre.

– Vi støtter ikke, og har heller ikke bidratt med spilleutstyr, til den aktuelle klubben. De nevnte personene har tidligere vært tilknyttet oss via frilanskontrakter for å jobbe på våre sponsede live-eventer, sammen med mange andre fra rundt omkring i Europa. De har aldri vært våre ansatte eller konsulenter for The Stars Group eller noen andre av våre tilknyttede deler eller merker. Vi har ingen planer om å jobbe med disse personene igjen i fremtiden, sier Hollreiser.

Aftenposten har vært i kontakt med begge de to frilansmedarbeiderne. Ingen av dem vil kommentere saken.

En av de tre bakmennene sto og ønsket velkommen til medlemmene da Oslo Poker åpnet i Gunerius-bygget forrige onsdag. Foto: Hans O. Torgersen

Påmelding må skje personlig

Ifølge regelverket skal påmeldingene og innbetalingen til poker-NM skje personlig av den enkelte deltager.

– Innbetalingen skal skje elektronisk fra deltagerens bankkonto til arrangørens bankkonto. Alle andre innbetalinger av deltagerinnskudd vil være brudd på gjeldende lovgivning, understreker avdelingsdirektør i Lotteritilsynet Linda Vøllestad Westbye.

– Tilsynet jobber nå med å få klarhet i alle forhold knyttet til driften av pokerklubben i Gunerius-bygningen i Oslo sentrum. Dette innbefatter også klubbens koblinger til det offisielle poker-NM, sier Vøllestad Westbye.

Ingen i Lotteritilsynet ville mandag kommentere hvorvidt det er akseptabelt at en person er med sentralt i arrangementet av poker-NM, samtidig som personen driver en ulovlig pokerklubb.

Resultatet av tilsynets egne undersøkelser vil også avgjøre om tilsynet kommer til å anmelde saken til politiet.

– Jeg føler at ikke alle forhold rundt pokerklubben er godt nok opplyst, men dette jobber vi nå med, sier Vøllestad Westbye.

Millioninntekt for Blodkreftforeningen

5 prosent av omsetningen under poker-NM går til Blodkreftforeningen, som er veldedig partner i arrangementet.

I 2015 og 2016 utgjorde det ca. 1,8 millioner kroner.

Sekretariatsleder i Blodkreftforeningen, Eddy Grønseth, ønsker ikke å kommentere koblingen før Lotteritilsynet har undersøkt saken.

– Så langt har vi følt oss trygge på at arrangementet har vært godt innenfor loven. Hvis det blir påpekt forhold som ikke er i tråd med loven, vil vi reagere, sier han.

Torsdag har illegale Oslo Poker invitert til en highroller-turnering med 5000 kroner i innsats, pluss 300 kroner til huset. På toppen av dette tas 10 prosent i turneringsgebyr, før premiene fordeles mellom spillerne, opplyses det på klubbens hemmelige Facebook-gruppe.

Uro etter Aftenposten-avsløring

Aftenpostens oppslag om klubben fredag i forrige uke har skapt uro i pokermiljøet og frykt for at politiet vil slå til med razzia.

Dette førte i helgen til at flere av de store pokerklubbene i Oslo ikke lenger serverte alkohol eller mat til sine gjester. Et sted var dealerne sendt hjem, slik at spillerne selv måtte dele ut kortene på omgang, får Aftenposten opplyst.

Les mer om

 1. Poker
 2. Gardermoen
 3. Oslo
 4. Politiet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Her åpner en ulovlig pokerklubb midt i Oslo

 2. NORGE
  Publisert:

  Han driver landets mest åpne pokerklubb

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet: Samboerpar bak pokerklubber har mottatt 3,1 millioner i svarte gamblinginntekter

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Logoen avslører dem: Illegale pokerklubber rekrutterer spillere til utenlandske spillselskaper

 5. NORGE
  Publisert:

  Ampert da tilsynsdirektøren dukket opp på illegal pokerklubb

 6. NORGE
  Publisert:

  Aylar Lie tror ikke politiaksjon stopper illegal poker: – Spillerne vil flytte seg til andre klubber, og mafiaen vil følge etter