Norge

Skattedirektøren vil undersøke Paradise Papers

Skattedirektør Hans Christian Holte sier de vil se nærmere på Paradise Papers-lekkasjen, blant annet undersøke om det finnes noen ulovligheter.

Skattedirektør Hans Christian Holte. Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appelby på Bermuda, som har fått navnet Paradise Papers. Her knyttes blant annet 1.000 nordmenn til skatteparadiser, samt over 120 internasjonale politikere.

Aftenposten har i tillegg funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for selskaper som er registrert på Bermuda.

 • Les også: 120 internasjonale politikere og 1000 nordmenn knyttes til skatteparadiser i ny dokumentlekkasje

«Pikante koblinger»

Skattedirektør Hans Christian Holte sier til NRK at lekkasjene er noe de vil se nærmere på, blant annet undersøke om det finnes saker de ønsker å gå dypere inn i. Han viser til lignende håndtering av fjorårets dokumentlekkasje som fikk navnet Panama Papers.

– De involverer også nordmenn, og generelt sett kommer det frem noen pikante koblinger. Men når det er sagt så har det ikke kommet frem konkrete opplysninger om ulovligheter så langt, sier han.

Ifølge Holte har ikke norske skattemyndigheter fått tilgang til filene i Paradise Papers. Han sier de først og fremst forholder seg til kilder og samarbeidspartnere de stoler på.

– Så er de konkrete omstendighetene rundt hvordan dette materialet har fremkommet ikke avgjørende når dette materialet først finnes, fortsetter Holte og sier de vil arbeide for å få full tilgang til dokumentene.

Reagerer sterkt

Blant dem som reagerer på de nye lekkasjene, er finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski.

– Skatteparadis er gift for samhold og velferd i samfunnet vårt. De bidrar stort til økende ulikhet, og tar penger fra velferden vår. Snyltere kan ikke få fortsette å gå fri, sier Kaski til NTB.

Hun kaller det et råttent system hvor vanlige folk må veie opp for de rike som slipper unna. Hun mener regjeringen burde ha gjort mer etter Panama Papers-lekkasjen, og ber dem våkne opp.

– Nå må det handles. DNB må stilles til ansvar og de mektige og rike nordmenn som gir blaffen i fellesskapet på denne måten må skjønne at dette får konsekvenser. Skatteparadisenes tid går mot slutten. De må trekke seg ut.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Paradise Papers
 2. Hans Christian Holte
 3. Skatteparadis
 4. Panama papers
 5. DNB

Paradise Papers

 1. ØKONOMI

  Google dropper omstridt skattefinte

 2. ØKONOMI

  EU skal granske Nikes skattefinte

 3. VERDEN

  Shakira siktet for skatteunndragelse

 4. A-MAGASINET

  Hvis lille Lardal ble et skatteparadis

 5. ØKONOMI

  Slipper navn på 110.000 personer som knyttes til skatteparadis

 6. ØKONOMI

  EU vedtok nye regler etter Aftenposten-avsløring: