Norge

- Det går på urter og ren vilje

Propper med urter i nesa, saft, røtter, spesialsigaretter - og en god dose vilje. Det er røykesluttmetodene ved dr. Kimo-klinikken.

Ekspert.Aftenposten Aften møtte seks personer på røykekursslutt hos dr. Kimo Karkash denne uken. Han er en av Norges fremste eksperter på røykeslutt, og han har mottatt statsstipendiat for å forske på nikotinavhengighet. Metodene han bruker er urter, motivasjon og langvarig oppfølging.To av kursdeltagerne, Hanne Borgen Paus og Per Jostein Ekre, med henholdvis fem uker og seks måneder siden siste nikotindrag, innså at de måtte ha profesjonell hjelp for å klare å slutte. Begge er overrasket over hvor lett det egentlig var å bli kvitt røyken.— Jeg hadde røykt i 30 år, og røykte 30-40 om dagenden, sier Ekre.- Jeg ville ha slutt på at røyken bestemte over meg. For eksempel sto jeg i mitt eget bryllup og trippet fordi jeg måtte ut og røyke, sier Hanne Borgen Paus.Ingen av de seks deltagerne meldte seg på kurs på grunn av røykeloven. Grunnen var heller at "nok var nok".Ifølge dr. Kimo Karkash blokkerer urtene han bruker kroppens nikotinmottak. Han hevder også at urtene gradvis renser kroppen for nikotin. Kimo understreker at det er lett å slutte å røyke. En helt annen sak er det å forbli røykfri.- Hvor stort tilbakefall har du?- 90 prosent er fortsatt røykfrie etter 6 måneder. 87 prosent er det etter et år, hevder Karkash.

Les også

Røykfri i juni? Start i mai!

Hannes Oddsson, Linda Blystad, Hanne Borgen Paus og Elisabeth Espensen liker ikke lukten av røyk etter å ha hatt "røykstopp-urter" i nesen. Før var røyklukt forbundet med velbehag. Foto: Odd Helge Brugrand

Les mer om

  1. Helse