Norge

Mehmet-sak behandles i ekspressfart

Fr.p.s lovforslag i Mehmet-saken kan bli behandlet i Stortinget allerede neste uke. Hvis Ap og SV støtter forslaget kan det bli vedtatt av Odelstinget torsdag.

Fremskrittspartiets John Alvheim og Harald T. Nesvik har fremmet forslag til endring i bioteknologiloven som skal gjøre det mulig å genteste et befruktet egg og dermed hjelpe dødssyke Mehmet (6). Arbeiderpartiet ble likevel ikke med som forslagsstiller.

Seksåringen lider av en livstruende blodsykdom. Mehmet kan bli frisk ved hjelp av beinmargstransplantasjon, og det beste er at donoren er en søster eller bror. For å unngå at det nye barnet blir født med samme blodsykdom, må de friske eggene sorteres ut før befruktning skjer. Det er ikke lov i Norge, og det har heller ikke helseministeren villet åpne for.

Kjønnsbestemt

I dagens lov er det ett unntak fra forbudet mot genetisk undersøkelse av et befruktet egg. Hvis det er risiko for alvorlig kjønnsbundet sykdom uten behandlingsmuligheter, kan man kjønnsteste det befruktede egget. Alvheim vil ha inn et tillegg om at gentesting også kan skje ved annen livstruende sykdom der full vevsforlikelighet er påkrevd.

Slik gentesting må uansett skje i utlandet fordi den ikke kan utføres ved norske sykehus. England og USA er de mest nærliggende landene.

Etter anmodning fra Fr.p.s stortingsgruppe har Stortingets presidentskap bestemt å innkalle til ekstraordinært møte i Odelstinget tirsdag neste uke. Da vil Frps forslag om endringer i bioteknologiloven bli oversendt sosialkomiteen for behandling, slik at saken kan avgjøres av Odelstinget kanskje allerede torsdag.

Alvheim glad

— Jeg er svært glad for at Stortingets presidentskap støttet vårt forslag om å innkalle til møte i Odelstinget allerede på tirsdag, sier stortingsrepresentant John I. Alvheim fra Frp.

Han er litt skuffet over at Arbeiderpartiet ikke ville være sammen med Frp om selve forslaget.

— Men jeg regner med at Aps stortingsgruppe vil stille seg positiv til å få behandlet denne saken så fort som mulig, sier Alvheim.

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) sa torsdag at han vil hjelpe Mehmet med beinmarg fra en donor i utlandet. Det kreves full vevsforlikelighet for å gjennomføre beinmargstransplantasjon, og dette er det størst sjanse for å finne hos pasientens søsken.

Gjennomgang

Helsedepartementet går nå gjennom alle de juridiske og medisinske sidene av denne saken, og vil være ferdig med sin vurdering innen onsdag.

SV står i utgangspunktet på regjeringens side i synet på bioteknologiloven, men SV-leder Kristin Halvorsen har åpnet for en lovendring i dette tilfellet. Først vil hun studere Helsedepartementets vurdering av hvilke behandlingsmuligheter som finnes.

Hvis det ikke er mulig å finne en donor på annen måte, er SV åpen for å vurdere en lovendring i tråd med det Frp har foreslått.

(NTB)

 1. Les også

  Fr.p. med lovforslag i Mehmet-saken

 2. Les også

  Prinsipper og hjelpebehov

 3. Les også

  Vil finne donor i utlandet

 4. Les også

  Skjønner alvoret for seg selv

 5. Les også

  Politikerne krangler om Mehmet (6)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  En av Norges mest kontroversielle lover blir snart vedtatt

 2. POLITIKK

  Thrillervotering om bioteknologi tirsdag. Her er oversikten over forslagene som kan bli vedtatt.

 3. POLITIKK

  Frp vil ha eggdonasjon og assistert befruktning – Ap sier velkommen etter

 4. POLITIKK

  Erle (27) var singel og fikk ikke hjelp til å få barn i Norge. Nå kan det bli flertall på Stortinget for lovendring.

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Ny bioteknologilov: Sliter du å med å få barn? Nå blir flere metoder lovlig i Norge.

 6. POLITIKK

  Stortingsflertallet vil ikke ha full åpenhet om egen pengebruk nå