Norge

Har Norges høyeste jobb

Etter syv somre som kiosksjef på Galdhøpiggen har 25-åringen Erlend Magnus rekorden i lengdeopphold på Norges høyeste fjelltopp.

En luftig jobb. «Kioskbestyrer» Erlend Magnus Barratt-Due Solum på toppen av Galdhøpiggen.

 • Lars-ludvig Røed

Les også:

«Ja, jeg bor her.

Nei, jeg går ikke opp og ned.

Nei, det finnes ikke toalett her.»

En plakat var lurt, det fant han raskt ut. For når kanskje 1000 mennesker inntar toppen av Galdhøpiggen på en vakker sommerdag, kan bestyreren i Norges høyest beliggende kiosk få mange av de samme spørsmålene.

— Folk er veldig hyggelig og joviale, det er så mange som vil ta en prat med meg. Så det var praktisk med noen ferdige svar. Men det ble jo masse spøk om plakaten!

Ned for å dusje

Erlend Magnus Barratt-Due Solum er sommerbrun og blid. Og i god form. For litt opp og ned går han jo. Et par ganger i uken tar musikkstudenten/musikeren turen ned til Juvasshytta, tre timer hver vei, det handler om å dusje og å hente varer. Ned med siste taulag, opp igjen med første om morgenen. Men ellers er han der oppe, 2469 meter over havet, fra slutten av juni til slutten av august.

— Jeg tenker iblant at jeg skal ha en annen sommerjobb. Men så er det så fint å trekke seg tilbake her. Lese, øve. Og noen penger får jeg jo ikke brukt her oppe!

Men noen slapp jobb er det ikke. For på de fine dagene er det folkevandring til Piggen, og omsetningen i kiosken kan bli titusener av kroner. Souvenirer, T-skjorter, pins, buljong, kakao, sjokolade. Iskald cola på varme dager.

— Vafler har jeg ikke. Men veldig gode pølser!

Ny gassdo

Et par ganger i sesongen kommer et helikopter med varer. Men mye av kioskutvalget bæres altså opp. Av breførerne, av Erlend Magnus selv. Når helikoptret har levert, må Erlend Magnus krabbe over kassene for å finne sengen sin, den står klemt inn på det bittelille lageret i kiosken. Noen luksus er her ikke plass til, og underholdningstilbudet utgjøres av en liten radio. Denne sommerens nykommer er en gassdo, den skal (når den virker!) brenne alt. En klar forbedring i forhold til den tidligere bøtta. Som måtte tømmes utfor skrenten, en luftig aktivitet: Kioskbestyreren sikret seg med sele og tau festet i hytta.

Men den vesle gassdoen kan ikke lånes ut. Og nettopp mangelen på toalett kan være litt kinkig:

Ned til høyre

— Det er blitt litt diskusjon, særlig med eldre damer, som ikke forstår dette med toalettet. Vi har jo ikke innlagt vann! De mest desperate får tilbud om en dorull – og jeg ber dem ta en tur «ned der til høyre».

Men forøvrig er folk vennlige. Og Erlend Magnus har lagt merke til at fjellvettet stadig øker.

— Det var villere før. Mellomeuropeere tok veien over breen uten førere, de bare lo av sikkerheten. En måtte fiskes opp fra en sprekk, det var ren flaks at han ble reddet. En brefører måtte tisse, han gikk litt unna og hørte tilfeldigvis ropene. Rushtiden på toppen er mellom klokken 12 og 17. Iblant banker noen på kioskdøren klokken 7, det er ikke bestyrerens favorittidspunkt. Men noen står altså opp midt på natten og løper til topps for å oppleve soloppgangen. Og iblant må noen overnatte i kafeen, det hender at været er for barskt. Snø midt på sommeren er ikke uvanlig, og det kan blåse så kiosken rister. Men det skumleste er tordenvær.

Kulelyn

— Da er det elektrisk stemning her, bokstavelig talt! Hårene reiser seg på armen, selv damers lange hår kan stå rett opp. Folk evakueres med en gang. Alle går ned – bortsett fra meg. Men det hender jeg stikker litt ned i bakken her. En av veggene i kiosken er ny, den ble ødelagt av kulelyn året før jeg begynte.

 1. Les også

  Sommerjobb blant edle dråper

 2. Les også

  Mulig å slippe skatt på sommerjobben

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Linn Therese (13) har stått på 243 fjell som er over 2000 meter

 2. OSLO

  Test: Dette er Oslos beste badestrender

 3. A-MAGASINET

  Ikledd skjørt og hatt ble hun første kvinne på toppen av Store Skagastølstind

 4. SJAKK

  - Jeg vil ikke gi ved dørene selv om jeg nå har oppnådd noe stort

 5. FOTBALL

  Selvmål sendte Start nærmere opprykksplass

 6. NORGE

  «Å dele rom med flere gutter plaget meg ikke» - her er jentenes private bilder og historier fra Forsvaret