Norge

Disse seks sakene må Oslo-toppene forhandle om

Det vil ta flere uker før et nytt byråd er på plass. Før den tid venter det en rekke harde forhandlinger.

Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) går inn til forhandlinger om et nytt Oslo-byråd fredag. Foto: STEIN BJORGE

  • Stine Barstad
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Torsdag ble det klart at Miljøpartiet de Grønne går i byrådsforhandlinger med Arbeiderpartiet og SV.

Nå starter den virkelige dragkampen.

1. Hvem som skal med i byrådet

Det første spørsmålet Raymond Johansen og de andre partitoppene må finne ut av, er hvilket samarbeid de vil være komfortable med.

Rødt har sagt at de ikke vil inn. SV og MDG har sagt ønsker å gå inn, men det er forhandlingene som vil avgjøre til slutt.

For blokkuavhengige MDG er det et strategisk viktig valg om de skal inn og binde seg til de rødgrønne.

Et alternativ til å sitte i byrådet, er en samarbeidsavtale som ligner den Venstre og KrF har på nasjonalt plan med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Da kan muligens også Rødt slutte seg til.

  • Har du Iphone? Abonner på Aftenpodden, vår populære politikk-podcast, via denne lenken.

2. Hva som skal skje med E18

Miljøpartiet de Grønne har vært svært tydelige på at de vil felle ethvert byråd som går aksepterer mer privatbilisme på en utvidet E18 vestover fra Oslo. SV og Rødt har vært nesten like tydelige.

Spørsmålet er hvor langt Ap vil føye seg, og hva MDG, SV og Rødt vil kreve.

Også en rekke andre miljøsaker vil ble forhandlingstema, blant annet MDGs krav om innføring av rushtidsavgift og bilfritt sentrum innenfor ring 1 innen 2017.

3. Størrelse på eiendomsskatten

Arbeiderpartiet går til valg på at eiendomsskatten skal være på tre promille av boligverdien og at bunnfradraget skal være på fire millioner kroner, og vil ikke være med på noen annen modell. Rødt har stilt seg bak dette.

SV ønsker å få inn mer penger i kommunekassen ved å øke satsen og senke bunnfradraget til tre millioner kroner. MDG ønsker blant annet fritak for verneverdige bygg.

Vet du hvem som sitter i bystyret?

Les også

Disse skal styre Oslo de neste fire årene

4. Hvordan pengene fra eiendomsskatten skal brukes

Ap har øremerket milliardene som skal betales i eiendomsskatt til eldreomsorg og barnehager. Den prioriteringen har ikke de andre partiene vært enige i. SV har villet bruke pengene på gratis kjernetid i skolefritidsordningen, og MDG har villet gi mer penger til bydelsutvalgene.

Rødt vil bruke pengene til å jevne ut sosiale forskjeller i byen.

5. Hva som skal skje med Oslo-skolen

SV og Rødt har gått til valg på store endringer i Oslo-skolen. De vil ha flere lærere og færre tester. Det har også MDG gått inn for. Arbeiderpartiet har vært vagere om hvilke endringer de vil ha, men de vil uansett måtte forholde seg til krav om klare grep fra samarbeidspartiene.

6. Hvem som skal få ordføreren

Raymond Johansen sier det naturlige er at det største partiet også har ordføreren, fordi det trengs en mest mulig samlende figur. De Grønne har imidlertid lovet å kjempe for sin kandidat, Shoaib Sultan, mens SV ønsker sin egen Marianne Borgen. Rødt vil ikke si hvilken kandidat partiet helst ønsker til ordfører.

Hør podcasten Aftenpodden om MDG-strategien i Oslo:

Les også

  1. «Nå får vi la Ap og Raymond Johansen starte forhandlingene»

  2. Det grønne skiftet

  3. Blå blåmandag

Les mer om

  1. Kommunevalg 2015